Λονδίνο — Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Ξεκίνησε στη Βουλή των Κοινοτήτων η διαδικασία συζήτησης της συμφωνίας μελλοντική σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατά την εισήγηση του είπε ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες παγκοσμίως: «Θα πάρουμε πίσω τον έλεγχο των χρημάτων και των νόμων μας (…) Αυτή η συμφωνία υπόκειται στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν θα έχει πλέον εφαρμογή στο ΗΒ».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπέγραψαν εκ μέρους της ΕΕ τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η συμφωνία θα μεταφερθεί τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να υπογραφεί από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η συμφωνία αναμένεται να περάσει με ταχείες διαδικασίες τα διαφορετικά στάδια έγκρισης από τα δύο σώματα του Βρετανικού κοινοβουλίου, ενώ μπορεί να φτάσει και πριν τα μεσάνυχτα στο Παλάτι για την τελική βασιλική σφραγίδα. 

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των ευρωσκεπτικιστών της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, απουσία εναλλακτικής. Η συμφωνία αναμένεται να υπερψηφιστεί με μεγάλη διαφορά.