Η Amazon συνεργάζεται με Pfizer και AstraZeneca για την δημιουργία καινοτόμου εργαστηρίου στο Ισραήλ

Η Amazon Web Services (AWS) που ειδικεύεται στις υπηρεσίες cloud computing για επιχειρήσεις και ιδιώτες, ξεκίνησε συνεργασία με μια κοινοπραξία φαρμακευτικών εταιρειών – Pfizer, AstraZeneca, Merck και Teva – για την κατασκευή ενός καινοτόμου εργαστηρίου στο Ισραήλ. Ο στόχος είναι να αναπτύξουν εξατομικευμένα φάρμακα και θεραπείες χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής.

Η κατασκευή αυτού του εργαστηρίου αποτελεί μέρος προγράμματος της Αρχής Καινοτομίας (Innovation Lab) του Ισραήλ και θα είναι υπό την επίβλεψη του πρωθυπουργού της χώρας. Με αυτή την πρωτοβουλία, το Ισραήλ ελπίζει να ωθήσει εταιρείες από όλο τον κόσμο να ιδρύσουν ερευνητικά εργαστήρια για να υποστηρίξουν τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και να συμμετάσχουν στο ισραηλινό οικοσύστημα.

Ο στόχος αυτού του εργαστηρίου, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2021, είναι να βοηθήσει τις νεοσύστατες εταιρείες να αναπτύξουν τεχνολογίες αιχμής υπολογιστών βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να βρουν εξατομικευμένες θεραπείες και φάρμακα. Το εργαστήριο θα βρίσκεται στο Rehovot Science Park, μια τεχνολογική περιοχή κοντά στο Τελ Αβίβ, όπου υπάρχουν ήδη πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Αυτή η φιλοδοξία αντικατοπτρίζει τα τρέχοντα προβλήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Η ψηφιακή υγεία και η υπολογιστική βιολογία μεταμορφώνουν τόσο την υγειονομική περίθαλψη όσο και την οικονομία. Μόλις συνειδητοποιήσαμε τη σημασία αυτών των τομέων στον παγκόσμιο αγώνα για την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19», δήλωσε ο Asher Bitton, γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Το Ψηφιακό Υπουργείο και η Αρχή Καινοτομίας του Ισραήλ θα χρηματοδοτήσουν το 85% του συνολικού προϋπολογισμού των 761.910 ευρώ για κάθε startup που συμμετέχει στο εργαστήριο. Αυτό θα επιτρέψει σε αυτές τις εταιρείες να επιτύχουν σημαντικούς στόχους στην τεχνολογική τους ανάπτυξη. Οι αρχές θα βοηθήσουν επίσης με το λειτουργικό κόστος και τη δημιουργία της υποδομής του εργαστηρίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Amazon συμμετέχει σε αυτό το έργο. Τα τελευταία χρόνια, ο αμερικανικός γίγαντας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τομέα της υγείας. Πριν από δύο χρόνια, η Amazon αγόρασε το start-up PillPack που δραστηριοποιείται στην παράδοση φαρμάκων, ενώ τον Οκτώβριο του 2019, αγόρασε το Health Navigator, ένα startup που ειδικεύεται στην τηλεϊατρική. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η εταιρεία ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Amazon HealthLake, μιας πλατφόρμας cloud που απευθύνεται σε οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης και στοχεύει στη βελτίωση της επεξεργασίας ιατρικών δεδομένων.

ΠΗΓΗ: Usinedigitale