Παπαθανάσης: Θέλουμε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, όχι «ακορντεόν» (audio) – Πέτσας: Πιθανή μία εξέλιξη στο λιανεμπόριο

Για τα σχέδια του Υπουργείου για το άνοιγμα του λιανεμπορίου μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στη Μαρία Γεωργίου ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

«Έως τις 7 Ιανουαρίου πάμε όπως πάμε μέχρι τώρα. Από εκεί και πέρα θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Έχουμε σχέδια τα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε όποτε μας πουν οι επιστήμονες. Εκείνο που θέλουμε είναι να ανοίγει σταδιακά η αγορά, εκείνο που δεν θέλουμε είναι να ανοίγει η κοινωνία «ακορντεόν»» είπε.

Για τη λειτουργία της αγοράς με το click away είπε ότι «το 90% των καταστημάτων είχαν ένα τζίρο που κυμάνθηκε μεταξύ του 20% και του 50% σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει και ένα 10% που έκανε ένα τζίρο μεγαλύτερο από το 50% ή λιγότερο του 20%.

Πρέπει να περιμένουμε το κλείσιμο του μήνα, να δει η ΑΑΔΕ τα στοιχεία»

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε ότι «ένα κατάστημα που δεν δούλεψε καλά θα πάρει μεγαλύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή. Θα πρέπει να φτάσουμε στο τέλος της κρίσης για να δούμε ποιοι κλάδοι είχαν τη μεγαλύτερη πίεση και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε».

Στο θέμα της λειτουργίας της αγοράς αναφέρθηκε και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6″. «Είναι πιθανό να υπάρξει μία εξέλιξη στο κομμάτι του λιανεμπορίου», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάποιες δραστηριότητες όπως η εστίαση είναι πολύ δύσκολο να είναι στο πρώτο κύμα ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας».

Υπογράμμισε ότι θα πάμε με σταδιακά βήματα αλλά αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η τήρηση των μέτρων που ισχύουν σήμερα, τις μέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. «Είναι απολύτως κρίσιμο να τηρήσουμε τα μέτρα και αυτές τις μέρες προκειμένου να έχουμε μια καλή εικόνα και να μπορέσουμε σιγά σιγά να απελευθερώνουμε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας από τις 8 Ιανουαρίου και μετά».

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε επίσης πως θα συνεχίσουν να προβλέπονται μέτρα στήριξης κι ότι είναι κατανοητό ότι τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τον τζίρο που έχουν χάσει οι επαγγελματίες της αγοράς.