Γαλλία: Βρέθηκε κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού

Το πρώτο κρούσμα από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που έχει αναγνωριστεί στη Νότια Αφρική, εντοπίστηκε στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Υγείας, λίγες ημέρες αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη χώρα.

Η μετάλλαξη αυτή, η οποία όπως εκείνη της Βρετανίας ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτική, εντοπίστηκε την Τετάρτη σε έναν άνδρα που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική και διαμένει στο Ο Ραν (ανατολικά), κοντά στα σύνορα με την Ελβετία.

Επιστρέφοντας από τη Νότια Αφρική, ο άνδρας, που είχε εκδηλώσει συμπτώματα Covid-19, υποβλήθηκε σε τεστ στην Ελβετία, το οποίο βγήκε θετικό. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσδιορισμός αλληλουχίας του ιού, που επιβεβαίωσε τη μετάλλαξη «501.V2″, η οποία έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική τον Οκτώβριο και ευθύνεται για τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα στη χώρα αυτή.

Ο άνδρας, που έχει αποθεραπευτεί, «τέθηκε αμέσως σε απομόνωση στο σπίτι του μόλις εμφάνισε συμπτώματα» και «δεν είχε καμία επαφή υψηλού κινδύνου», διαβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας.

Το πρώτο κρούσμα της βρετανικής μετάλλαξης επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία στις 25 Δεκεμβρίου, στο Τουρ (κεντρικά), σε Γάλλο που είχε φθάσει από το Λονδίνο λίγες ημέρες νωρίτερα.

Για τις δύο μεταλλάξεις, οι υγειονομικές αρχές «έχουν κινητοποιηθεί με στόχο να εντοπίζουν όσο το δυνατόν νωρίτερα κάθε ασθενή που έχει μολυνθεί προκειμένου να τον απομονώνει, να απομονώνει τις επαφές του και να τους υποβάλει σε τεστ για να αποφευχθεί με αυτόν τον τρόπο η διασπορά των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 στη χώρα», επισημαίνει το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ