Βρετανία: Πρεμιέρα για την AstraZeneca στον εμβολιασμό – Ανησυχία για τον ρυθμό παράδοσης των εμβολίων

Περισσότερες από μισό εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης-AstraZeneca ξεκινούν σήμερα  στο Ηνωμένο Βασίλειο επιταχύνοντας το πρόγραμμα εμβολίων για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων.

Ο υπουργός Υγείας περιέγραψε την σημερινή ημέρα ως «κρίσιμη στιγμή» στον αγώνα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά του ιού, καθώς τα εμβόλια θα βοηθήσουν στον περιορισμό της μεταδοτικότητας  και τελικά θα επιτρέψουν την άρση των περιορισμών.

Έξι νοσοκομεία στην Αγγλία θα ξεκινήσουν την πρώτη από περίπου 530.000 δόσεις του πρόσφατα εγκεκριμένου εμβολίου της Οξφόρδης με την βοήθεια πέντε χιλιάδων στρατιωτών   Που θα συμμετέχουν στην «Επιχείρηση Ελευθερίας» – σε έξι νοσοκομεία του βρετανικού συστήματος υγείας στο Λονδίνο, το Μπράιτον, την Οξφόρδη, το Μορκαμπ και το Νουνιτον τα οποία θα είναι τα πρώτα που θα ξεκινήσουν το εμβόλιο.

Ένας 82χρονος ήταν ο πρώτος που έλαβε το εμβόλιο. Ο Brian Pinker, ασθενής σε νοσοκομείο, δήλωσε πως ανυπομονεί  να γιορτάσει την 48η επέτειο του γάμου του, τον Φεβρουάριο, με τη γυναίκα του.

Έως το τέλος της εβδομάδας  Θα φτάσει σε περισσότερα από 500 ιατρικά κέντρα  με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να λέει «πάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε». Η Βρετανία έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του νέου εμβολίου, αρκετές για τον εμβολιασμό 50 εκατομμύριων πολιτών.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο Μπορεί να αποθηκευτεί σε ψυγείο καθιστώντας ευκολότερη την μεταφορά του σε κέντρα φροντίδας και απομονωμένες περιοχές.

«Μαζί με τα  40 εκατομμύρια δόσεις του Pfizer, θα έχουμε αρκετά για να προστατευθεί ολόκληρος ο πληθυσμός» δήλωσε  ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει σήμερα ότι οι  περιορισμοί στην Αγγλία είναι «πιθανότατα να γίνουν πιο σκληροί» καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει  να καταγράφει 50.000 ημερήσια κρούσματα για έκτη ημέρα, με αποτέλεσμα οι Εργατικοί να ζητούν τρίτο εθνικό lockdown στην Αγγλία ενώ οι υπουργοί της Σκωτίας θα συναντηθούν αργότερα για να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου