Εν αναμονή έγκρισης του εμβολίου της Astrazeneca – Πιέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής η ημερομηνία κατά την οποία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συζητήσει την αίτηση για χορήγηση χρήσης έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο της Astrazeneca. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η διαδικασία φαίνεται ότι μετατίθεται για το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ενδεχομένως και για τις αρχές Φεβρουαρίου. Θα προηγηθεί στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων, πιθανότατα η έγκριση του εμβολίου της αμερικανικής Moderna που θα δώσει την δυνατότητα για αύξηση του αριθμού των δόσεων προς τις χώρες της Ε.Ε.

Ειδικότερα όσον αφορά το εμβόλιο της Moderna, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει μέχρι στιγμής αξιολογήσει ορισμένα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα που προέρχονται από μια συγκεντρωτική ανάλυση ενδιάμεσων κλινικών δεδομένων από τέσσερις τρέχουσες κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Τα τελευταία κλινικά στοιχεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, παραδόθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου και έκτοτε αξιολογούνται, ενώ κρίνονται απαραίτητες πρόσθετες επιστημονικές πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την υποστήριξη της αυστηρότητας που απαιτείται για μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας. Παράλληλα σύμφωνα με τον ΕΜΑ αναμένονται μέσα στον Ιανουάριο νέες πληροφορίες από τις τρέχουσες κλινικές δοκιμές του εμβολίου καθώς και από την μεγάλη κλινική δοκιμή που διεξάγεται στις ΗΠΑ με τα στοιχεία να είναι διαθέσιμα το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Εν τω μεταξύ πίεση, ώστε να εγκριθεί σύντομα το βρετανικό εμβόλιο άσκησε εκ νέου ο Γερμανός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν με σχετική του δήλωση σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Τόνισε ότι βασίζεται στην ταχεία έγκριση του εμβολίου από τη βρετανική-σουηδική εταιρεία κάτι που θα οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων με τους εμβολιασμούς. «Η γρήγορη ευρωπαϊκή έγκριση θα ήταν ιδανική» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο από τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία Astrazeneca, όπως δήλωσε σήμερα σε γαλλικό ραδιόφωνο ο επιδημιολόγος Αρνουά Φοντανέτ, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία πρέπει να επιταχύνει την εισαγωγή εμβολίων καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν επιτρέπει καμία χαλάρωση.

Και ενώ εμβολιάστηκε σήμερα με το εμβόλιο της Astrazeneca ο πρώτος Βρετανός ηλικίας 82 ετών, η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για έγκριση του εμβολίου της και στη Νότια Κορέα, η οποία αναμένεται να το εγκρίνει σε διάστημα 40 ημερών.

Παράλληλα και το Βιετνάμ προχώρησε σήμερα στην αγορά 30 εκ. δόσεων εμβολίου της AstraZeneca. Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας θέλει επίσης να προμηθευτεί εμβόλια από Biontech/Pfizer καθώς και το ρωσικό Sputnik V.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του εμβολίου της Οξφόρδης είναι η δυνατότητα του να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες ψυγείου, γεγονός που απλοποιεί σημαντικά την διαδικασία στην εφοδιαστική αλυσίδα.