Μεγάλες καταστροφές στο Δήμο Ν. Σκουφά Άρτας από τις βροχοπτώσεις – Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά η δήμαρχος Ρ. Βαβέτση

Δυσκολεύουν ώρα με την ώρα οι συνθήκες από τις εκτεταμένες πλημμύρες στα όρια του Δήμου Νικολάου Σκουφά, όπου έχουν υπερχειλίσει ποταμοί και ρέματα πλημμυρίζοντας μεγάλες εκτάσεις μηδέ εξαιρουμένων και σπιτιών σε συγκεκριμένα τοπικά διαμερίσματα.

Η υπερχείλιση του ρέματος Μπούση στα όρια του Δήμου, ξεκίνησε από νωρίς το πρωί και καθώς η έντονη βροχόπτωση συνεχίζονταν, πλημμύρισε και κατέστρεψε τον δρόμο Καραμούτσι-Νεοχωράκι, που κόπηκε στα δυο γι’ αυτό και έκλεισε.

Ταυτόχρονα πλημμύρισε η περιοχή από Άγιο Ταξιάρχη μέχρι Λαχαναγορά. Σύμφωνα με την δήμαρχο Νικολάου Σκουφά, Ροζίνα Βαβέτση, σε Άγιο Ταξιάρχη, Άγιο Δημήτριο Πέτα και Αμφιθέα, τα νερά έφτασαν σε μεγάλα ύψη πλημμυρίζοντας ακόμα και κατοικίες.

Εκτεταμένα είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα και στην πεδιάδα Κομποτίου. Υπερχείλισαν τα νερά παραπόταμων «βυθίζοντας» την γέφυρα μπέλεϋ με κατεύθυνση την Κόπραινα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Εξαιτίας των αντίξοων καιρικών φαινομένων που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην περιοχή, η δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, Ροζίνα Βαβέτση, ζητά ο Δήμος να κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη.

Για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι του Δήμου Ν. Σκουφά δοκιμάζονται από τις έντονες βροχοπτώσεις της περιόδου της έτσι κι αλλιώς υγρής Ηπείρου. Το φαινόμενο είναι συχνό καθώς οι περιοχές εκατέρωθεν της κοίτης του Αράχθου πλημμυρίζουν και οι κάτοικοι υφίστανται τις συνέπειες.

Σε κάποιες επείγουσες περιπτώσεις η Πυροσβεστική ξεκίνησε απάντληση  νερού από  σπίτια και επιχειρήσεις. Η Δημοτική Αρχή απευθύνει συστάσεις αποφυγής μετακινήσεων, καθώς υπάρχουν μεγάλες ζημίες ιδιαίτερα στις κοινότητες Πέτα, Κομποτίου, Νεοχωρίου, Αγίας Παρασκευής και Παχυκαλάμου.

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή και ιδιαίτερα στη ζώνη εκβολής  του Αράχθου εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή και σχετίζεται αφενός με καταπατήσεις παρόχθιων εκτάσεων, με την έλλειψη  οριοθέτησης της κοίτης  και συνακόλουθα  με την απουσία επαρκών και αποτελεσματικών αντιπλημμυρικών έργων.

Ρεπορτάζ: Β. Παππάς, Κ. Παπαθεοδώρου