Στην Ιταλία η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκινά επίσημα σήμερα, με τις περισσότερες περιφέρειες έτοιμες να πετύχουν μεγάλους στόχους. Για παράδειγμα, η Emilia-Romagna σκοπεύει να φτάσει τα 50.000 εμβόλια την εβδομάδα

Με βάση τα στοιχεία του ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) από την περασμένη εβδομάδα μέχρι και τώρα η Ιταλία έχει εμβολιάσει μόνο το 0.19% του πληθυσμού της, αν και παραμένει σταθερά ανάμεσα στις 12 πιο αποδοτικές χώρες στον κόσμο ως προς τον εμβολιασμό

Η διανομή των εμβολίων ξεκίνησε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Pratica di Mare κοντά στη Ρώμη και η διαχείριση της επιχείρησης θα γίνει από τον ίδιο τον Στρατό.

Ενώ η πρώτη διανομή 9.750 εμβολίων πραγματοποιήθηκε στην ώρα της, η δεύτερη διανομή στην Ιταλία (σχεδόν 470.000) επήλθε με καθυστέρηση μερικών ημερών, ουσιαστικά για τρεις λόγους – κακοκαιρία (έντονη χιονόπτωση σε όλη την Βόρειο Ιταλία), προβλήματα στην ‘αλυσίδα’ της Pfizer (που αποκαταστάθηκαν εντός 48ωρου) και έλλειψη συρίγγων.

Οι πρώτοι που έλαβαν και που θα λάβουν το εμβόλιο θα είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, ενώ ακόμη συζητείται η διαχείριση των εμβολιασμών για τους ηλικιωμένους, που ούτως ή άλλως θα πραγματοποιηθούν από τον ερχόμενο Μάρτιο.  

Παράλληλα, σάλο προκαλούν οι δηλώσεις του Συμβούλου στα Θέματα Welfare της Περιφέρειας Lombardia κ. Gallera, ο οποίος δικαιολογεί τους αργούς ρυθμούς εμβολιασμών στην περιφέρεια του στις ‘πολλές άδειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού’. Σφοδρές ήταν οι κριτικές σε πολλαπλά μέτωπα αλλά και από το ίδιο το κόμμα του (Lega). Η Lombardia, να υπενθυμίσουμε, ήταν το επίκεντρο της πανδημίας κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος και συνεχίζει να παρουσιάζει πολλά κρούσματα. Ο κ. Gallera δέχτηκε κατά καιρούς πολλές κριτικές για την κακοδιαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην Lombardia, και αναμένεται η επέμβαση της ίδιας της Κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Κρίστιαν Μαυρής, Ανταποκριτής ΕΡΤ στην Ιταλία