Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην επιτροπή λοιμωξιολόγων – Μέτρα προστασίας για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Το αποτύπωμα της διασποράς του κορονοϊού την περίοδο των εορτών θα καθορίσει εν πολλοίς τις αποφάσεις που θα λάβουν στη σημερινή συνεδρίαση τους οι λοιμωξιολόγοι, για το θέμα του λιανεμπορίου.

Μεταξύ των ειδικών επιστημόνων επικρατεί προβληματισμός και για το άνοιγμα των κομμωτηρίων αλλά και των αγορών με click away, όπως έγινε την περίοδο των εορτών. Η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα πηγάζει και από την ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, ως απόρροια της εορταστικής περιόδου. Ενώ οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τα Θεοφάνεια επιτείνει την διστακτικότητα των επιστημόνων.

O καθηγητής Παθολογίας και λοιμωξιολόγος Αθανάσιος Σκουτέλης μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε ότι αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που αλλάζει μέρα με τη μέρα και παράλληλα η επιστημονική κοινότητα περιμένει τα αποτελέσματα της εορταστικής περιόδου που διανύσαμε και σημειώθηκε χαλάρωση των μέτρων. Ούτε υπερβολικά πρέπει να είναι τα μέτρα που θα ακολουθήσουμε αλλά ούτε και υπερβολικά χαλαρά, σημείωσε ο κ Σκουτέλης που προκρίνει ως πλέον πρόσφορη την μέθοδο του «βλέποντας και κάνοντας» ενώ χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα ως ένα δειλό πρώτο βήμα με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων που σημειώνονται. Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις και προγνώσεις ακόμη και για την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως, η αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων είναι εξαιρετικά αργή και ο αριθμός θανάτων και κρουσμάτων παραμένει υψηλός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο, 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 391 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 510 νέα κρούσματα.

Σήμερα, επαναλειτουργούν γυμνάσια και λύκεια, μέσω τηλεκπαίδευσης. Στα θρανία επιστρέφουν τη Δευτέρα, οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής, ακόμη και στις κόκκινες περιοχές, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των ειδικών.

Για την αποφυγή συγχρωτισμού, θα είναι διαφοροποιημένη η ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ενώ στις σχολικές μονάδες -όπου είναι δυνατόν- θα γίνεται χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου.

Τα παιδιά θα φορούν μάσκες, θα γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των χεριών και συχνός αερισμός των αιθουσών.

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Γιώργος Τρούλης μίλησε στην ΕΡΤ για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα και για την προετοιμασία των εκπαιδευτικών αλλά και για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων . Επιπρόσθετη δυσκολία στο νέο άνοιγμα των σχολείων είναι το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες του Σεπτεμβρίου ενώ παρέθεσε και σειρά ζητημάτων προς προβληματισμό και επίλυση τους, όπως για παράδειγμα, η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο τρόπος λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων ακόμη και ο τρόπος σίτισης των μαθητών σε αυτά.

Ο κ.Τρούλης αναφέρθηκε και στο θέμα των τεστ των εκπαιδευτικών λέγοντας πως στην πλατφόρμα των αιτήσεων γίνονται αποδεκτά τα αιτήματα τους αλλά δεν προσδιορίζεται άμεσα και ο χρόνος στον οποίο θα το κάνουν. Τέλος αναφερόμενος στα νέα δεδομένα συμπεριλαμβανομένης και της τηλεκπαίδευσης , είπε ότι αν χρειασθεί θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης καθώς άγνωστο παραμένει αν θα χρειαστεί να κλείσουν ξανά τα σχολεία.