ανταπόκριση από την Ισπανία για την ΕΡΤ: Δώρα Μακρή

Το χιόνι σταμάτησε να πέφτει στην Μαδρίτη αφού πρώτα έφτασε τα 60 εκατοστά όμως οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν τώρα για τον παγετό. Απόψε οι θερμοκρασίες υπολογίζεται να φθάσουν τους -15 βαθμούς Κελσίου.

Η «Φιλομένα» κατευθύνεται πλέον προς τον Βορρά όπου παρατηρούνται τα ίδια φαινόμενα.

Τουλάχιστον 1.500 οδηγοί απεγκλωβίστηκαν χθες από τα αυτοκίνητά τους με την βοήθεια του Στρατού και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην Αυτονομία της Μαδρίτης.

Ως τις 11 το βράδυ απόψε το αεροδρόμιο της Μαδρίτης εξακολουθεί να παραμένει κλειστό καθώς έχουν ανοίξει μόνο δύο πίστες και δεν υπάρχει ορατότητα. Τρένα και αστικά λεωφορεία δεν λειτουργούν και οι αρχές συνεχίζουν να ζητούν από τον πληθυσμό να μην μετακινείται με αυτοκίνητο. Μόνο το μετρό της Μαδρίτης λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Χιλιάδες φορτηγά αυτοκίνητα παραμένουν στα πάρκινγκ των εθνικών οδών αφού ήδη είχαν ειδοποιηθεί εδώ και μέρες για την χιονοθύελλα. 1.300 εκχιονιστικά μηχανήματα ανοίγουν σιγά σιγά τις εθνικές οδούς όμως συνολικά 650 οδικές αρτηρίες επηρεάστηκαν από τις χιονοπτώσεις. Παράλληλα έχουν ήδη ρίξει 250.000 τόνους αλατιού σε όλους τους δρόμους όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.

Εντωμεταξύ τα θύματα λόγω της χιονοθύελλας είναι τελικά τρία όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Μεταφορών και Εσωτερικών που συντονίζουν την επιχείρηση. Ένα ζευγάρι που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από υπερχείλιση ποταμού έξω από την Μάλαγα και ένας 54χρονος στην περιοχή Θαρθαλέχο που εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του ενώ επέστρεφε στο σπίτι του στο Ελ Εσκοριάλ. Οι υπουργοί διευκρίνισαν ότι ο θάνατος του τέταρτου θύματος – ένας 74χρονος στην περιοχή Καραβαντσέλ- δεν προήλθε από την κακοκαιρία.

Η πρωτοφανής χιονόπτωση που είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν το χιόνι. Στο κέντρο της Μαδρίτης πολλές οι εικόνες κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας ανθρώπων ακόμα και με ειδικά σκι να πατινάρουν στο κέντρο. Ο ομαδικός χιονοπόλεμος επίσης ήταν μία από τις εκπλήξεις μιας ιδιαίτερης ημέρας.

Σε πολλές περιπτώσεις το βάρος του χιονιού προκάλεσε σημαντικές πτώσεις φορτωμένων με χιόνι κλαδιών που προκάλεσαν προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και τηλεφωνικές γραμμές. Τα πάρκα παραμένουν κλειστά και τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν τουλάχιστον ως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.