ΗΠΑ: Έτοιμοι οι Δημοκρατικοί να κινήσουν τη Δευτέρα τη διαδικασία αποπομπής του Τραμπ

Έτοιμοι δηλώνουν οι δημοκρατικοί να κινήσουν τη Δευτέρα τη διαδικασία αποπομπής του προέδρου Τραμπ, για δεύτερη φορά.

«(Εάν ο Ντ. Τράμπ δεν παραιτηθεί) την Δευτέρα θα καταθέσουμε πρόταση ενεργοποίησης του άρθρου περί παραπομπής σε δίκη, με την κατηγορία για «υποκίνηση ανταρσίας». Και αναμένουμε να τεθεί σε ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα», δηλώνει ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τεντ Λου.

Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη συγκεντρώσει 190 υπογραφές Δημοκρατικών αλλά δεν είναι σαφές εάν οι Ρεπουπλικάνοι του Κογκρέσου θα το ψήφιζαν. Προς το παρόν, ακόμη κι εκείνοι που καταφέρονται ανοιχτά εναντίον του, προτιμούν την καθαρή λύση της παραίτησης.

«Πιστεύω ότι το καλύτερο για τη χώρα είναι ο πρόεδρος να παραιτηθεί και να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αναγνωρίζω ότι αυτό δεν είναι πιθανό αλλά νομίζω ότι θα ήταν το καλύτερο», αναφέρει ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Πατ Τούμι.

Μπορεί σε δέκα μέρες ν’αποχωρεί, αλλά εάν η διαδικασία αποπομπής προχωρήσει κι εκείνος κριθεί ένοχος από τη Γερουσία μετά τη λήξη της θητείας του, θα μπορούσε να χάσει όλα τα προνόμια των πρώην προέδρων, ενώ η Γερουσία θα μπορούσε να του στερήσει το δικαίωμα να ξαναθέσει υποψηφιότητα.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Αναπάντητα ερωτήματα για τα αίτια που προκάλεσαν το χάος

Όσο περνούν οι ημέρες οι πληροφορίες, τα στοιχεία, οι μαρτυρίες και τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν ότι τα πάντα έγιναν λάθος εκείνη την ημέρα. Πριν από λίγο ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Μέριλαντ αποκάλυψε ότι όταν άρχισε η εισβολή κινητοποίησε αμέσως την Εθνική Φρουρά του η οποία σε λίγη ώρα θα μπορούσε να ήταν στο Καπιτώλιο. Η άδεια εισόδου όμως που έπρεπε να δοθεί από το Πεντάγωνο για να μπει η Φρουρά στην πρωτεύουσα άργησε δύο ώρες, δίνοντας το περιθώριο στον όχλο να καταστρέφει ανενόχλητο το Καπιτώλιο.

Εξίσου εξοργιστικό είναι και το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα ο εν λόγο κυβερνήτης αλλά και οι άλλοι αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης δεν έχουν πάρει απαντήσεις για το χάος που προκλήθηκε με ομοσπονδιακή ευθύνη. Χάος που αποτυπώνεται και στις συνομιλίες αστυνομικών εντός του Καπιτωλίου οι οποίοι ξεκάθαρα ακούγονται να μην ξέρουν ούτε που να πάνε, ούτε από που να ζητήσουν ενισχύσεις.

Αυτό που επίσης προκύπτει είναι ότι αυτές τις 4 και πλέον ώρες το χάος, ο πανικός και τα επεισόδια μέσα στο κτίριο ήταν πολύ χειρότερα από όσα ο πλανήτης παρακολουθούσε στις οθόνες του. Τα βίντεο που έχουν πια οι αρχές από τα κινητά όσων έχουν συλληφθεί, δίνουν άλλη διάσταση σε όσα γνωρίζαμε ενώ οι μαρτυρίες για τα όσα εκτυλίχθηκαν με γερουσιαστές και βουλευτές να προσεύχονται για την ζωή τους κρυμμένοι κάτω από γραφεία και με δημοσιογράφους και εργαζόμενους χωρίς καμία προστασία να παθαίνουν κρίσεις πανικού μοιάζουν βγαλμένες από ταινίες.

Ακόμη και σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αναφέρει ότι δεν είχε καμία αξιόπιστη πληροφορία ότι το Καπιτώλιο και η δημόσια ασφάλεια στην πρωτεύουσα ήταν υπό απειλή την περασμένη Τετάρτη.

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη

Οργή Σβαρτζενέγκερ κατά Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δε βρίσκεται μόνο στο στόχαστρο των Δημοκρατικών. Στελέχη και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος τα έχουν βάλει μαζί του, όπως ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ που κυριολεκτικά ξεσπαθώνει εναντίον του, ως Κόναν ο βάρβαρος, ένας από τους πιο γνωστούς χαρακτήρες που υποδύθηκε.