Ιταλία: Νέο προεδρικό διάταγμα προ των πυλών

ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η επιστροφή από τις χειμερινές διακοπές, όπως είχαν προβλέψει οι ειδικοί, απεδείχθη αρνητική όσον αφορά την εξέλιξη των κρουσμάτων της πανδημικής καμπύλης. Γι αυτό και η Ιταλική Κυβέρνηση σπεύδει σε νέα μέτρα, τα οποία θα τελειοποιηθούν και θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Ανάμεσα σε αυτά, θα αποφασιστεί και η επιμήκυνση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, η οποία και ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα μέχρι και τον ερχόμενο Ιούλιο.

Από τις 16 Ιανουαρίου, λοιπόν, αναμένεται να εφαρμοστεί το νέο προεδρικό διάταγμα της Ιταλικής Κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει συνέχιση του διαχωρισμού των περιφερειών ανά ζώνες, αλλά με κάποιες καθοριστικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, η πρόταση του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας στην Κυβέρνηση ήταν η υιοθέτηση μιας νέας βαθμίδας. Αν μια περιοχή (γενικότερα περιφέρεια, αλλά και δήμος) φέρει μια εβδομαδιαία τάση κρουσμάτων άνω των 250 ανά 100.000 κατοίκους, τότε αυτομάτως θα επιβληθεί το κόκκινο χρώμα, δηλαδή το απόλυτο lockdown.

Στόχος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας φαίνεται να είναι τα 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Για να δώσουμε έναν ενδεικτικό αριθμό, τα εβδομαδιαία κρούσματα κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας πέρσι το Μάρτιο-Απρίλιο ανέρχονταν στους 350-400 ανά 100.000 κατοίκους, όταν λόγω της αβάσταχτης πίεσης του υγειονομικού συστήματος είχε αποφασιστεί το καθολικό lockdown.

Αυτή η νέα βαθμίδα μπορεί όντως να επιφέρει πολλές αλλαγές στο μέχρι τώρα σύστημα. Για παράδειγμα, το αρχικά υιοθετημένο πορτοκαλί χρώμα που θα επιβληθεί από Δευτέρα 11 Ιανουαρίου για Lombardia, Veneto, Calabria, Emilia-Romagna και Sicilia, θα έφερνε σε κόκκινη ζώνη Emilia-Romagna και Veneto.

Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται πως θα επιβεβαιωθεί και η απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ περιφερειών. Παράλληλα όμως υπάρχουν ανοίγματα και για τις περιοχές με καλύτερους δείκτες, όπου πιθανολογείται πως θα μπορέσουν να πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις και να ανοίξουν γυμναστήρια και κολυμβητήρια.

Αναμένονται εξελίξεις εντός της επόμενης εβδομάδας.