Έτοιμη να προχωρήσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες σε ταχείες ενέργειες  για να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση από το αξίωμα του προέδρου του Ρεπουμπλικάνου Ντ.Τραμπ δηλώνει η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, συμπεριλαμβανομένης της παραπομπής του, μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την περασμένη Τετάρτη.

Αρχικά η Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί να συζητήσει και να ψηφίσει, σήμερα Δευτέρα, απόφαση που καλεί τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να επικαλεστεί την 25η τροπολογία και την κυβέρνηση να προχωρήσει στην παύση του Τραμπ. Ο Πενς, με βάση το κείμενο αυτό, θα αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος ως την 20ή Ιανουαρίου.

Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα κατατεθεί «σχέδιο νόμου για τη διαδικασία παραπομπής» του Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων — πιθανόν την Τρίτη — πρόσθεσε η κυρία Πελόσι σε επιστολή της προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών.

Ήδη οι Δημοκρατικοί έχουν 190 υπογραφές αλλά παραμένει ασαφές τι θα κάνουν στο Κογκρέσο οι Ρεπουμπικάνοι συνάδελφοι τους  που θα προτιμούσαν μια «καθαρή» λύση παραίτησης.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων επικρατεί  εκνευρισμός. Ηχηρή  αποχώρηση από το κόμμα  αυτή του άλλοτε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ που δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι δεν θεωρεί πλέον τον εαυτό του μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ο στρατηγός ε.α. εξήγησε ότι ο λόγος που τον οδήγησε να πάρει την απόφαση αυτή είναι πως πολλά στελέχη του κόμματος στο Κογκρέσο στηρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Γι’ αυτό δεν μπορώ πλέον να αποκαλώ τον εαυτό μου Ρεπουμπλικάνο», είπε ο Πάουελ. «Είμαι απλώς ένας πολίτης που έχει ψηφίσει τους Ρεπουμπλικάνους ή τους Δημοκρατικούς».

Ο Πάουελ καταφέρθηκε εναντίον των Ρεπουμπλικάνων που δεν ύψωσαν το ανάστημά τους στον Τραμπ επιλέγοντας να προωθήσουν τις πολιτικές τους καριέρες και έκρινε πως οι ΗΠΑ χρειάζονται ανθρώπους που «να λένε την αλήθεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DPA