ΗΠΑ: Σε κατάσταση συναγερμού εν όψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν

Με ταχύτατους ρυθμούς κινούνται τα γρανάζια των θεσμικών διαδικασιών για την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου. Το δημοκρατικό κόμμα ανέλαβε τις σχετικές πρωτοβουλίες, την ώρα που έρχονται στο φως νέες αποκαλύψεις και ντοκουμέντα από τη δράση του όχλου στο Καπιτώλιο.

Οι πρώτες κινήσεις από την Πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι για την ενεργοποίηση της 25ης Τροπολογίας έχουν ήδη προχωρήσει και αν αυτό δεν γίνει τότε η Βουλή θα προχωρήσει στη διαδικασία αποπομπής.

«Καθώς περνούν οι μέρες, η φρίκη για την αδιάκοπη επίθεση στη δημοκρατία μας που υποκινεί ο πρόεδρος εντείνεται και μαζί και η άμεση ανάγκη για να λάβουμε δράση», αναφέρει η Νάνσι Πελόζι.

Παρουσία εκατοντάδων αστυνομικών και αξιωματούχων έγινε στην Ουάσινγκτον η κηδεία του Μπράιαν Σίκνικ, του 42χρονου αστυνομικού που τραυματίστηκε θανάσιμα στο Καπιτώλιο.

Εκεί η εικόνα πλέον είναι πολύ διαφορετική, καθώς το κτήριο θυμίζει φρούριο με ενισχυσμένες δυνάμεις φύλαξης μέχρι και την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν…

Ο εκλεγμένος πρόεδρος συνεχίζει με το σχεδιασμό του. Ανακοίνωσε μάλιστα πως επικεφαλής στη CIA θα αναλάβει ο Γουίλιαμ Μπερνς. Διπλωμάτης καριέρας, υπηρέτησε 33 χρόνια σε διπλωματικά πόστα, μεταξύ τους και πρεσβευτής στη Ρωσία, ενώ υπήρξε και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

«Με μία μεγάλη καριέρα ως δημόσιος λειτουργός, ο Μπιλ Μπερνς είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει αυτή τη θέση», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Προβληματική χαρακτήρισε την απόφαση του Τουίτερ να κλείσει το λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας μέσω του εκπροσώπου της πως θα έπρεπε να είναι απόφαση που λαμβάνεται σύμφωνα με το νόμο και όχι του επικεφαλής της πλατφόρμας.

Μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου εξάλλου, εκτός από τη Google, η Αpple και η Amazon κατέβασαν από το διαδικτυακό τους κατάστημα εφαρμογών το σάιτ ακροδεξιού περιεχομένου Πάρλερ.

Μόλις εννέα μέρες πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν και την επίσημη αλλαγή ηγεσίας στο Λευκό Οίκο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σπεύδει να προχωρήσει στη δημιουργία νέων εποικισμών στη Δυτική Όχθη. Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική σε αυτή την πολιτική του Ισραήλ.

Την ώρα του απόλυτου χάους, ξεχώρισε με τη στάση του ο Μάικ Πενς. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο ενώ νωρίτερα παρά τις ασφυκτικές πιέσεις του προέδρου, είχε αρνηθεί να μην επικυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Κόκκινος συναγερμός στην Ουάσιγκτον

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη αναφέρει για τις πληροφορίες ότι οι οπαδοί του Τραμπ οργανώνονται εν όψει της ορκωμοσίας του Μπάιντεν:

«Πολύ ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρχές για τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται νέες βίαιες διαδηλώσεις όχι μόνο στην Ουάσιγκτον, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Ήδη, προετοιμάζεται σε πολλές διαφορετικές διαδικτυακές πλατφόρμες από τους οπαδούς του Τραμπ, μεγάλη συγκέντρωση με ονομασία “Παρέλαση ενός Εκατομμυρίου Ενόπλων” στην πρωτεύουσα την ημέρα της ορκωμοσίας.

Εκτιμάται ότι όλες οι επόμενες ημέρες έως και μετά την ορκωμοσία θα είναι εξαιρετικά δύσκολες κ επικίνδυνες και η δήμαρχος ζητεί από τον Λευκό Οίκο αύξηση των κονδυλίων για αναπροσαρμογή του σχεδιασμού ασφαλείας. Ένας σχεδιασμός που γινόταν εδώ και ένα χρόνο και τώρα πρέπει να αλλάξει μέσα σε μόλις 9 ημέρες.

Ήδη η Ουάσιγκτον θυμίζει φρούριο σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθεί το μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία της πόλης, όπως χαρακτηρίζουν οι πάντες πια τα όσα έγιναν. Λεωφορεία μεταφέρουν συνεχώς άνδρες της εθνικής φρουράς από άλλες πολιτείες και υπάρχουν σκέψεις στο Πεντάγωνο να διπλασιαστεί ο αριθμός τους τις επόμενες ημέρες φτάνοντας τις 15.000.

Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και δυνάμεις ασφαλείας από όλες μα όλες τις υπηρεσίες. Πάνοπλοι άνδρες έχουν ήδη αναπτυχθεί έξω από κυβερνητικά κτίρια και υπουργεία στα οποία έχουν τοποθετεί οδοφράγματα και η Ουάσιγκτον θυμίζει πραγματικά πόλη υπό στρατιωτική και αστυνομική πολιορκία.

Την ίδια ώρα οι αρχές συνεχίζουν σε ολόκληρη την χώρα τις συλλήψεις όσων συμμετείχαν στα επεισόδια της Τετάρτης προειδοποιώντας ότι κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πουθενά. Εν τω μεταξύ τεράστιος είναι ο αριθμός των υπαλλήλων από όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας που έχει αναλάβει το έργο της παρακολούθησης επί 24ώρου βάσεως των απειλών που διατυπώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους πιο ακραίους οπαδούς του απερχόμενου προέδρου».

Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να είναι αποκλεισμένος από το τουίτερ ωστόσο δε συμβαίνει το ίδιο με την Πρώτη Κυρία, η οποία καταδικάζει τη βία στο Καπιτώλιο και μιλά για αισχρά κουτσομπολιά εις βάρος της. Την ίδια ώρα η φωτογράφιση της Κάμαλα Χάρις για το εξώφυλλο της Vogue προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Άγις Μενούτης, Λήδα Παπαδοπούλου, Ευγενία Μυρίδου, Λένα Αργύρη

Πηγή: ΕΡΤ