Σε πολιτική κρίση μεταξύ των «συγκυβερνώντων» μετατράπηκε η αδυναμία εκλογής της Ρασμιγιέ Τσιαναλτάι, κόρης του Ντερβίς Έρογλου και «βουλευτή» ΚΕΕ, στη θέση της «προέδρου» της «βουλής».

Άλλες δύο ψηφοφορίες έγιναν σήμερα στην ολομέλεια της «βουλής», μια εβδομάδα σχεδόν, μετά την πρώτη δοκιμή που επίσης απέτυχε, με την Τσιαναλτάι να απορρίπτεται, άνευ ανθυποψηφίου, από την πλειοψηφία των παρόντων «βουλευτών». Αυτό οδήγησε τον πρόεδρο του ΚΕΕ και «πρωθυπουργό», Ερσάν Σανέρ να απευθύνεται προς την αντιπολίτευση, λέγοντάς τους να ορίσουν ημερομηνία πρόωρων «βουλευτικών εκλογών».

Θεωρώ ότι η «κυβέρνηση» τελεί υπό παραίτηση, είπε από το βήμα της ολομέλειας ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν ενώ ο «βουλευτής» του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι τοποθετήθηκε υπέρ μεν αλλά είπε ότι πρόωρες «εκλογές» «θα οδηγήσουν την χώρα σε χάος».

Κατά τον πρώτο γύρο της σημερινής ψηφοφορίας για την «προεδρία» της «βουλής», από τους 48 παρόντες «βουλευτές» η Ρασμιγιέ Τσιαναλτάι πήρε 23 ψήφους ενώ την καταψήφισαν 25. Στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας λίγο αργότερα, η Τσιαναλτάι πήρε 19 ψήφους υπέρ, 27 εναντίον και δύο απήχαν.

Ο Ερσίν Τατάρ λόγω της εκλογής του στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας δεν μπορεί να συμμετέχει στις εργασίες της «βουλής» και ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν, επίσης «βουλευτής» του ΚΕΕ, ζει πλέον στην Κων/πολη, με αποτέλεσμα το ΚΕΕ να χάνει δύο «έδρες»

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη