Ένα μικροβιολογικό εργαστήριο… στην παλάμη μας (Video)

Ένα τσιπ διαστάσεων 2χ2 λειτουργεί ως βιοαισθητήρας, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τις ιδιότητες του φωτός μπορεί να προσφέρει με ταχύτητα και ακρίβεια ιατρικές διαγνώσεις. Η ανάπτυξή του έγινε στο πλαίσιο της έρευνας του εργαστηρίου WinPhos του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο βιοαισθητήρας επιδιώκει να αλλάξει τα δεδομένα της διαγνωστικής. Έχει σχεδιαστεί ώστε να ελέγχει μέχρι και δέκα βιοδείκτες χρησιμοποιώντας μόλις μια σταγόνα αίματος, σε λιγότερο από μία ώρα.

Αυτό που κάνει το τεστ να ξεχωρίζει δεν είναι μόνο η ταχύτητά αλλά κυρίως η μεγάλη του ευαισθησία καθώς μπορεί να προσφέρει πλήρη ποσοτική μέτρηση συγκεκριμένων βιοδεικτών, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα σε όλες τις περιπτώσεις.

Η υπερευαισθησία που προσπαθούν να πετύχουν οι ερευνητές θα οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση κάποιας ασθένειες η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο στο αν σωθεί κάποιος ασθενήςή όχι.

Δράση ώστε το θαυματουργό τσιπάκι να κυκλοφορήσει στην αγορά ανέβαλε η BIALOOM. Αποστολή της νεοφυούς επιχείρησης είναι να μετατρέψει τον βιοαισθητήρα σε ένα εμπορικό προϊόν που επικεντρώνεται στη διάγνωση οξέων λοιμώξεων. Στόχος είναι να μπεί ο βιοαισθητήρας σε κάθε νοσοκομείο και κάθε εξειδικευμένη κλινική που αντιμετωπίζει περιστατικά λοιμώξεων, τις ΜΕΘ και τα επείγοντα περιστατικά. Είναι πολλές οι περιπτώσεις ασθενών που εισάγονται με αναπνευστικά προβλήματα, ως επιπλοκές λοιμώξεων που δεν εντοπίστηκαν έγκαιρα.

Το προϊόν θα κυκλοφορήσει ως ένα πρακτικό rapid test, το οποίο στοχεύει να δίνει ακριβή αποτελέσματα σε περίπου 10 λεπτά. Αφού θα λαμβάνει μια πολύ μικρή ποσότητα από αίμα ή ούρα ασθενούς με φορητό ανανγώστη θα γίνεται η  ανάλυση σε μερικά λεπτά. Το καινοτόμο τεστ αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά από τη BIALOOM σε περίπου τέσσερα χρόνια. Παράλληλη με την ελληνική start up, γίνονται διεθνώς προσπάθειες για την ανάπτυξη αντίστοιχων βιοιατρικών προϊόντων.

Χάρη στην τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η εταιρεία, είναι πιθανό σε μεταγενέστερο χρόνο οι βιοδείκτες του τεστ να μπορούν να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες συγκεκριμένων νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων δίνοντας ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της ιατρικής.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής πληροφορικής του ΑΠΘ Νικόλαο Πλέρο στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 η ανάπτυξη του βιοαισθητήρα έγινε εφικτή χάρη στην τεχνολογία των φωτονικών δικτύων. Όπως είπε στο εργαστήριο του ΑΠΘ πριν από μια δεκαετία υπήρχαν δύο ανθρωποι και τέσσερις τοίχοι και πλέον η ερευνητική ομάδα συναγωνίζεται με κορυφαίες ομάδες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ κορυφαίες αμερικάνικές εταιρείες εντόπισαν τα «καλά μυαλά» που αναδείχθηκαν μέσα από το εργαστήριο και τώρα εργάζονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ