Απολιθωμένο δέντρο με τα κλαδιά του βρέθηκε στη Λέσβο (Video)

Ένα μεγάλο απολιθωμένο δένδρο, που διατηρήθηκε ακέραιο με τα κλαδιά και τις ρίζες του εντοπίσθηκε κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου στη Λέσβο. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένας αντίστοιχος κορμός απολιθωμένου δένδρου με ακέραιες τις διακλαδώσεις του, που να έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση

Είναι η πρώτη φορά, από το 1995 οπότε ξεκίνησαν οι ανασκαφές στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που εντοπίζεται απολιθωμένο δένδρο με τα κλαδιά του.

Φαίνεται ότι ηφαιστιακές εκρήξεις κατέστρεψαν το υποτροπικό δάσος που υπήρχε στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, αλλά η ηφαιστιακή στάχτη βοήθησε στο να διατηρηθεί ο απολιθωμένος κορμός σχεδόν ακέραιος, μαζί με τα κλαδιά και τις ρίζες του δένδρου. Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου και υπεύθυνος της ανασκαφής, καθηγητής Νίκος Ζούρος στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 η ανακάλυψη αυτή έγινε τυχαία, κατά τη διάρκεια των εργασιών αποξήλωσης του παλαιού ασφαλτοτάπητα του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου. Η παλαιοντολογική ανασκαφή στην περιοχή άρχισε το 2013-και είναι η μεγαλύτερη στη χώρα.

Τα ευρήματα «μιλούν» και για τις συνθήκες χλωρίδας και πανίδας, καθώς στην ίδια θέση βρέθηκε μεγάλος αριθμός φύλλων καρποφόρων δένδρων που προέρχονται από τα φυτά του υποτροπικού δάσους της Λέσβου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις κλιματικές αλλαγές που οδήγησαν σε απώλεια βιοποικιλότητας.

Τα περισσότερα ευρήματα βρίσκονται σε 14 επισκέψιμες θέσεις κατά μήκος του δρόμου Καλλονής Σιγρίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ