Πότε θα ξαναταξιδέψουμε στο εξωτερικό;

Οι καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό μπορεί να είναι εφικτές φέτος. Σύμφωνα με τους ειδικούς της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, ο αριθμός των ατόμων που θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα αρχίσει να αυξάνεται από την άνοιξη και θα κορυφώνεται έως τα μέσα του έτους, καθώς τα εμβόλια και τα μέτρα ασφαλείας θα αναπτύσσονται ευρύτερα ενώ ταυτόχρονα θα μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού σε όλο τον κόσμο.

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι από την Πρωτομαγιά και μετά, τα πράγματα θα είναι καλύτερα», δήλωσε ο Πολ Τσαρλς, ιδρυτής της ταξιδιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας The PC Agency με έδρα το Λονδίνο.

Τα εμβόλια και τα διαγνωστικά τεστ είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, τονίζει ο Τσαρλς και άλλοι ειδικοί του κλάδου, αλλά αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι μεγαλύτερη συνέπεια και διασυνοριακός συντονισμός.

«Όταν δεν έχουμε μια συντονισμένη παγκόσμια προσέγγιση, είναι πολύ δύσκολο για τη βιομηχανία να προχωρήσει, ειδικά όταν οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν σχεδόν κάθε μέρα», δήλωσε ο Λούις Φελίπε ντε Ολιβέιρα, γενικός διευθυντής του Airport Council International (ACI), ενός παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου που εκπροσωπεί τα αεροδρόμια.

Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να οριστικοποιηθούν τα πρωτόκολλα των διαγνωστικών τεστ που θα επέτρεπαν στους ταξιδιώτες να εξαιρεθούν από τις καραντίνες καθώς και να υιοθετηθεί μια αποτελεσματική κοινή χρήση πληροφοριών σχετικά με τους εμβολιασμούς και τα τεστ παγκοσμίως.

Τα έθνη προσπαθούν να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για το καθένα ξεχωριστά, ωστόσο οι χώρες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τον οικονομικό αντίκτυπο των ταξιδιών παγκοσμίως.

Ο ντε Ολιβέιρα λέει ότι η καλοκαιρινή ανάκαμψη θα μπορούσε να σημαίνει ότι η διεθνής εναέρια κυκλοφορία θα φτάσει το 50% έως 60% των προηγούμενων επιπέδων στις περισσότερες χώρες.

Σύμφωνα με το CNN, αυτά είναι μερικά από τα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ταξιδιώτες και η βιομηχανία.

Τέλος της υποχρεωτικής καραντίνας

Οι υποχρεωτικές και μεταβαλλόμενες απαιτήσεις καραντίνας «ουσιαστικά σκοτώνουν τη διαδικασία επανεκκίνησης της βιομηχανίας», δήλωσε ο ντε Ολιβέιρα. Όταν μίλησε στο CNN Travel, βρισκόταν στην 12η ημέρα μιας 14ήμερης καραντίνας στο Μόντρεαλ, αφού επέστρεψε σπίτι από ένα επαγγελματικό ταξίδι στη Δομινικανή Δημοκρατία και το Μεξικό. Έχει μπει σε καραντίνα τέσσερις φορές τους τελευταίους επτά μήνες, περνώντας 56 ημέρες στο σπίτι χωρίς τη δυνατότητα να βγει.

Αυτό αποτελεί μεγάλο ανασταλτικό παράγοντα για άτομα που διαφορετικά θα ήταν πρόθυμα να ταξιδέψουν. Η ασφάλεια είναι απαραίτητη, αλλά οι ειδικοί του κλάδου υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια πιο πολυεπίπεδη προσέγγιση.

Απαιτείται ένας μηχανισμός πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ για την αποφυγή την καραντίνας, λέει η Τόρι Έμερσον Μπαρνς, εκτελεστική αντιπρόεδρος δημοσίων υποθέσεων και πολιτικής στην εθνική Μη Κερδοσκοπική Ένωση Ταξιδιωτικών Ενώσεων των ΗΠΑ