Στην ευρωβουλή η συμφωνία προμήθειας εμβολίων από την γερμανική Cure Vac

Ανταπόκριση, Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Πρόσβαση στη συμφωνία για την προαγορά εμβολίων που διαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία CureVac θα έχουν από σήμερα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως αποτέλεσμα πολύμηνης πίεσης που άσκησαν. Η σύμβαση θα τεθεί στη διάθεση των ευρωβουλευτών, όπως ανακοίνωσε σε ανάρτηση της στα κοινωνικά δίκτυα, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνάψει συμβάσεις προμήθειας εκ μέρους των κρατών μελών με τις εταιρείες BioNtech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson & Johnson και Sanofi&Gsk. Ωστόσο δεν είχαν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής τα στοιχεία των συμφωνιών, όπως οι τιμές των εμβολίων καθώς και τα ζητήματα ευθυνών σε περίπτωση παρενεργειών, καθώς υπήρξε δέσμευση με ρήτρες εμπιστευτικότητας, διαδικασία για την οποία το κοινοβούλιο άσκησε έντονη κριτική.

Η ΕΕ έχει παραγγείλει συνολικά 405 εκ. δόσεις εμβολίου από την CureVac που βασίζεται και αυτό στην νέα τεχνολογία του mRNA. Το εμβόλιο δεν έχει λάβει ακόμη άδεια χρήσης καθώς έχει εισέλθει στην Φάση 3 των δοκιμών σε χιλιάδες εθελοντές.