Όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, σχεδόν ένας στους δέκα ασθενείς που έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, μετά από νοσηλεία για θεραπεία από την Covid-19, χρειάστηκε να νοσηλευτεί εκ νέου σε διάστημα εντός δύο μηνών.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Αθανάσιος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) έδωσαν πληροφορίες για τη σχετική έρευνα.

Προκειμένου να εξετάσουν ποια είναι η πορεία των ασθενών μετά τη νοσηλεία τους για τη θεραπεία από τον κορονοϊό, ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέλυσαν δεδομένα για 126.137 περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν το διάστημα Μαρτίου-Ιουλίου 2020, έχοντας προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 15% των ασθενών απεβίωσαν στο διάστημα της αρχικής νοσηλείας τους. Από όσους έμειναν στη ζωή, το 9% νοσηλεύτηκαν ξανά στο ίδιο νοσοκομείο μέσα σε διάστημα δύο μηνών, ενώ το 1,6% των ασθενών επανανοσηλεύτηκαν περισσότερο από μία φορά.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά επανανοσηλείας των ασθενών μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο ήταν 15% για τους ασθενείς που συνέχισαν την αποθεραπεία τους σε μονάδα νοσηλευτικής περίθαλψης, 12% για τις περιπτώσεις εκείνων που λάμβαναν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο σπίτι και 7% για όσους δεν χρειάστηκαν περαιτέρω θεραπεία- ιατρική φροντίδα.

Σημειώνεται ότι, από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν εκ νέου, λιγότερο από το 0,1% απεβίωσαν. Κατά την επανασνοσηλεία τους, οι ασθενείς διαγνώστηκαν κυρίως με νόσους του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος ή νόσους του κυκλοφορικού συστήματος. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι πιθανότητες για εκ νέου νοσηλεία αυξάνονται για τους ασθενείς που εμφανίζουν ιστορικό παθήσεων, όπως προϋπάρχουσα καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνιες νόσους των νεφρών ή των πνευμόνων, διαβήτη κλπ.

Από τη μελέτη των ειδικών φάνηκε ότι περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών -που μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο έμειναν στο σπίτι (με ή χωρίς ιατρική φροντίδα) και λίγο αργότερα επανανοσηλεύτηκαν- είχαν τουλάχιστον ένα από τα προαναφερόμενα χρόνια νοσήματα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», της ΕΡΤ1 -με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και την Αλεξάνδρα Καϋμένου- η κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ο καθηγητής αιματολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, αναφέρθηκαν στα ευρήματα της έρευνας που καταδεικνύει ότι το 10% όσων νοσηλεύτηκαν παρουσιάζοντας βαρύτερη λοίμωξη Covid-19 εμφανίζουν κάποιες επιπλοκές, οι οποίες τους αναγκάζουν να επανανοσηλευτούν.

«Είτε πρόκειται για θρομβώσεις, είτε πρόκειται για μυϊκή αδυναμία που παρουσιάζουν οι ασθενείς μετά από τόσες μέρες που δεν έχουν κινηθεί (λόγω της νοσηλείας τους) και χρειάζονται αποκατάσταση», εξήγησε η κυρία Ψαλτοπούλου και πρόσθεσε: «Μπορεί να πρόκειται και για άλλες περιπτώσεις ασθενών που παρουσιάζουν ανοσμία ή είναι εμπύρετοι κλπ. Δηλαδή, υπάρχει μια αδυναμία του οργανισμού που μπορεί να καθιστά αναγκαία την εκ νέου νοσηλεία. Ακόμα, μπορεί οι ασθενείς που επανανοσηλεύονται να πάσχουν και από κάποιο άλλο νόσημα και γι’ αυτό να επηρεάζονται περισσότερο έχοντας νοσήσει από κορονοϊό».

Από τη μεριά του, ο κύριος Γεροτζιάφας τόνισε: «Σε αυτή τη μελέτη βρήκαμε ότι, δύο με τρεις μήνες μετά το τέλος της νοσηλείας (λόγω SARS-CoV-2), περίπου το 20% των πρώην ασθενών έχουν υψηλούς δείκτες ενεργοποίησης των αγγείων τους, γεγονός που επιβεβαιώνει και βιολογικά αυτό το “προφίλ” που περιέγραψε η κυρία Ψαλτοπούλου». «Αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες στον κόσμο ή τουλάχιστον στην Ευρώπη, που κάνει τόσο αναλυτική περιγραφή αυτού που ονομάζουμε “PostCovid Syndrome”. Και υπογραμμίζω ότι είναι μια μελέτη η οποία έγινε από την Ελλάδα.», τόνισε ο κύριος Γεροτζιάφας.


Πηγές: ΕΡΤ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία/ Βίντεο: ΕΡΤ1