Ισπανία: Εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας και τρίτου κύματος κορονοϊού συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Μαδρίτη, Ανταπόκριση από Δώρα Μακρή

Περίπου μισό εκατομμύριο Ισπανοί έχουν ήδη εμβολιαστεί (488.041) ενώ στις 17 Αυτονομίες έχουν μοιραστεί 743.925 δόσεις εμβολίου της φαρμακευτικής Pfizer.

Χθες Τρίτη έφθασε στην Μαδρίτη φορτηγό από το Βέλγιο που μετέφερε τις πρώτες δόσεις της φαρμακευτικής Moderna (35.700 δόσεις), και προβλέπεται σε διάστημα 5 εβδομάδων να φθάσουν 599.500 της ίδιας εταιρίας.

Σε αυτήν την πρώτη φάση εμβολιασμού που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο εμβολιάζονται πρώτα οι ένοικοι γηροκομείων, το προσωπικό αυτών καθώς επίσης και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό γενικότερα.

Η χιονοθύελλα όμως και οι πολικές θερμοκρασίες καθυστερούν τους εμβολιασμούς ενώ το τρίτο κύμα κορονοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα στην Καταλονία γίνεται συζήτηση αναβολής των τοπικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 14 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα και ενώ έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 23 εκατομμύρια τεστ COVID είναι ανησυχητικός, ο αριθμός των 25.000 νέων μολύνσεων και των 408 νεκρών από κορονοϊό μόνο το τελευταίο 24ωρο. Από τα 200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους που ήταν το ποσοστό των μολύνσεων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων το ποσοστό αυτό έχει συνεχή ανοδική πορεία και έχει φθάσει το 454/100.000 κατοίκους.

Από τα συμβόλαια που έχει υπογράψει ως τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση με 7 διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρίες στην Ισπανία αντιστοιχούν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κάτι που σημαίνει ότι είναι υπεραρκετός ο αριθμός για τα 47 εκατομμύρια του πληθυσμού της χώρας.

Όμως ο ρυθμός εμβολιασμών είναι πολύ αργός με τα σημερινά δεδομένα για να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού ως τον Ιούνιο, όπως υπολογίζει η κυβέρνηση.