Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία – Πιθανή η προσφυγή στις κάλπες

Αποχωρεί ο Ματέο Ρέντσι και παίρνει μαζί του και δύο υπουργούς του. Ο πρώην Πρωθυπουργός και ιδρυτής του κόμματος Italia Viva (Ζωντανή Ιταλία) κάνει πράξη την απειλή και αποχωρεί από την κυβερνητική συμμαχία, παρόλο που χθες το βράδυ ψήφισε το πρόσφατο σχέδιο για την αξιοποίηση του Recovery Fund ύστερα από αλλαγές που το ίδιο το κόμμα του ζήτησε.

Να τονίσουμε πως είναι πολλοί οι επίσημοι λόγοι ρήξης, και πως χθες κατέθεσε αίτημα της τελευταίας στιγμής για προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, κάτι που απορρίφθηκε.

Το κόμμα του Renzi μετρά 30 βουλευτές και 2 υπουργούς. Αν ο Conte, πλέον, δεν βρει 15 βουλευτές, πιθανότατα η Ιταλία να προσφύγει στις κάλπες μέχρι τον Ιούνιο.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας κατέθεσε πρόχειρο σχέδιο πανδημίας για τα έτη 2021-2023. Το σχέδιο βασίζεται στην τωρινή εμπειρία όσον αφορά δομές και φορείς, και αναφέρει Ευρωπαϊκά deals για την προμήθεια εμβολίων, με εκτενή αναφορά στην σημασία της ενημέρωσης των πολιτών.

Αίσθηση όμως προκαλεί το triage των ασθενών σε περίπτωση πίεσης του υγειονομικού συστήματος – μια αξιολόγηση δηλαδή του ποιος θα πρέπει να θεραπευτεί και ποιοι όχι. Ένα κριτήριο που παραπέμπει σε εμπόλεμες ζώνες και που ακούστηκε εξίσου πολύ συχνά κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στην Ιταλία.