Τις νέες μεταλλάξεις και παραλλαγές του κορονοϊού καθώς και το πλαίσιο για πιθανό εμβολιασμό ταξιδιωτών εξετάζει μέσω τηλεδιάσκεψης εδώ και δυο ώρες στην διαρκή συνεδρίαση της, η επιτροπή έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση του Covid 19 που συγκλήθηκε για 6η φορά από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ βάσει του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας .

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερις μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού που κυκλοφορούν σήμερα στον κόσμο. Πρόκειται για την μετάλλαξη που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βρετανία και κυκλοφορεί πλέον σε 50 χώρες, την μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής που υπάρχει σε 20 χώρες, ενώ υπάρχει και η ανακάλυψη ενός τρίτου στελέχους του νέου κορονοϊού στην Αμαζονία της Βραζιλίας, που εντοπίστηκε σε τέσσερις ταξιδιώτες στην Ιαπωνία. Αυτή η μετάλλαξη θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση και θα πρέπει να μελετηθεί πιο πολύ εις βάθος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στην ίδια συνεδρίαση η επιτροπή του Π.Ο.Υ θα επανεξετάσει την παγκόσμια κατάσταση της πανδημίας και όσον αφορά στα ταξίδια και θα διατυπώσει στην συνέχεια συστάσεις στον Γενικό Διευθυντή του Π.Ο.Υ και στις χώρες ώστε να ανταποκριθούν στην πανδημία.

Ο ρόλος της επιτροπής είναι να παρέχει συμβουλές για τη δημόσια υγεία ή να προτείνει επίσημες προσωρινές συστάσεις, ανάλογα με την περίπτωση στον Γενικό Διευθυντή, ο οποίος λαμβάνει την τελική απόφαση. Στην επιτροπή συμμετέχουν 31 συνολικά επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Οι 19 είναι τακτικά μέλη της επιτροπής και άλλοι 12 ειδικοί σύμβουλοι.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης για το COVID-19 πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση στις 22 και 23 Ιανουαρίου 2020. Η επιτροπή δεν κατέληξε τότε σε συμπέρασμα βάσει των περιορισμένων διαθέσιμων πληροφοριών. Δεδομένου ότι υπήρχε απόκλιση απόψεων, η επιτροπή αποφασίζει να επανέλθει εντός 10 ημερών. Τελικά στις 30 Ιανουαρίου 2020, μετά τη δεύτερη συνεδρίασή του, ο Γενικός Διευθυντής κηρύττει την μετάδοση του κορονοϊού ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο.

Εν τω μεταξύ η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που θέλει να παρακινήσει τα εργαστήρια να αναζητήσουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις ιών υψηλής μεταδοτικότητας. Για το σκοπό αυτό, θέλει να παράσχει 200 ​​εκ. ευρώ, για τη λεγόμενη αλληλουχία γονιδίων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, ότι οι θετικές δοκιμές θα πρέπει να ελέγχονται για να προσδιοριστεί εάν είναι οι μεταλλάξεις ιών που ανακαλύφθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία ή τη Νότια Αφρική. Οι παραλλαγές αυτές του ιού θεωρείται ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικές από τις προηγούμενες γνωστές μεταλλάξεις του παθογόνου.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης