ΗΠΑ: Φρούριο το Καπιτώλιο – Παραπέμπεται ο Τραμπ

Ο πρώτος στην ιστορία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που παραπέμπεται δύο φορές από το Κογκρέσο είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Αξιοσημείωτο είναι ότι δέκα ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ σε δίκη, με την κατηγορία της υποκίνησης ανταρσίας, για την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο.

Είναι η στιγμή που θα σημαδέψει τη θητεία του Ντόναλντ Τράμπ. Με τη στήριξη και 10 Ρεπουμπλικανών βουλευτών, η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει την παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της υποκίνησης σε στάση για τον ρόλο του στην εισβολή στο Καπιτώλιο.

Το CNN ανέφερε στο δελτίο του ότι: “Μόλις γίναμε παρατηρητές μιας μοναδικής στιγμής στην αμερικανική ιστορία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο μοναδικός πρόεδρος των Η.Π.Α. που παραπέμπεται σε δίκη για δεύτερη φορά”.

Τη στιγμή της υπογραφής, ο Ντόναλντ Τραμπ βιντεοσκοπούσε μήνυμα ενότητας, και ειρήνης, χωρίς να πει κουβέντα για την παραπομπή του.

Πλέον η Γερουσία είναι εκείνη που θα αποφασίσει, για το εάν θα επιβάλλει κυρώσεις, με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών Γερουσιαστών να επιδιώκει ξεχωριστή ψηφοφορία για τον αποκλεισμό του Ντόναλντ Τραμπ από οποιαδήποτε αιρετό αξίωμα.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τη Γερουσία να δώσει προτεραιότητα στο πρόγραμμά του, εκπληρώνοντας τις συνταγματικές υποχρεώσεις της, κάτι που φαίνεται να συμφωνεί και το 60% των Αμερικανών ψηφοφόρων που θεωρεί τη διαδικασία παραπομπής χάσιμο χρόνου.

Όχι στην αποπομπή Τραμπ δηλώνει η συντριπτική πλειοψηφία των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων με το 76% να δηλώνει ότι δε στηρίξει μέλη του Κογκρέσου, που είναι υπέρ της αποπομπής.

Την ίδια στιγμή με μηνύματα του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του τουίτερ υπεραμύνεται της απόφασης να αποκλειστεί η πρόσβαση του Ντόναλτ Τραμπ επισημαίνοντας όμως ότι δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο.

Με πυρηνική έκρηξη στον κυβερνοχώρο παρομοίασε την αποκλεισμό του Αμερικανού Προέδρου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

EPA/JUSTIN LANE

Εικόνες πρωτόγνωρες ακόμη και ενόψει της ορκωμοσίας του προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες… Μέλη της Εθνοφρουράς έχουν κατακλύσει το εσωτερικό του Καπιτωλίου. Οπλισμένοι προετοιμάζονται για την 20η Ιανουαρίου… με τις πληροφορίες να θέλουν τις επόμενες μέρες νέες επιθέσεις ακόμη και από ένοπλους διαδηλωτές.

«Υπάρχουν περισσότερα στρατεύματα αυτή τη στιγμή στην Ουάσιγκτον απ’ ότι στο Αφγανιστάν», δήλωσε η βουλευτής των Δημοκρατικών, Σεθ Μούλτον.

Είναι τέτοια τα μέτρα που όποιος βουλευτής αρνείται να περάσει από ανιχνευτή μετάλλων θα τιμωρείται με πρόστιμο. Οι εικόνες για πολλούς θυμίζουν την εποχή του εμφυλίου και για άλλους τις ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ είναι πλέον ένα φρούριο. Δεν έχουν κοιμηθεί μέσα στρατεύματα εκεί από την εποχή του εμφύλιου πολέμου», τόνισε ο Τσαντ Πέργκραμ δημοσιογράφος του FOX NEWS, ενώ η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε: «Θέλουμε όλοι να καταλάβουν πως το Καπιτώλιο, η Δημοκρατία μας, το Σύνταγμά μας, είναι ασφαλή χάρη στον πατριωτισμό σας. Είστε μέρος της Ιστορίας».

Τα μέτρα ασφαλείας ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Ειδικές ζώνες ασφαλείας έχουν δημιουργηθεί γύρω από το Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο. Ενισχύεται η περίφραξη, ενώ την ημέρα της ορκωμοσίας στο Καπιτώλιο θα μπορεί να πλησιάζει μόνο όποιος έχει ειδικό εισιτήριο. Απαγορεύεται η είσοδος στον κόσμο. Παντού στην πόλη θα υπάρχουν διευρυμένα μπλόκα. Συνολικά στη φύλαξη θα πάρουν μέρος πάνω από 20.000 μέλη της Εθνοφρουράς.

«Αυτός δεν είναι ο μόνος φράκτης που θα κρατά τον κόσμο μακριά. Αν προχωρήσει κανείς άλλο ένα τετράγωνο στο δρόμο και περάσει τα στρατιωτικά οχήματα, θα δει κι άλλο ένα μπλόκο, άλλον ένα φράκτη, περισσότερους αστυνομικούς, περισσότερα μέλη της Εθνοφρουράς», αναφέρει ο Κρις Βαν Κλιβ, δημοσιογράφος του CBS.

΄Ένας άνδρας με καρό πουκάμισο και το μπλε σκούφο επιτέθηκε φραστικά σε αστυνομικούς. Εκτιμάται πως είναι ο ίδιος που σε άλλο βίντεο φαίνεται να πετά ένα πυροσβεστήρα και να χτυπά στο κεφάλι έναν αστυνομικό… Σύμφωνα με τις αρχές καταζητείται ως ύποπτος για τη δολοφονία του αστυνομικού Μπράιαν Σίκνικ, ο οποίος πέθανε από χτύπημα στο κεφάλι από πυροσβεστήρα. Δεν έχει ακόμη όμως επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για το συγκεκριμένο περιστατικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες.

Το νωρίτερο που μπορεί να αρχίσει η δική Τραμπ στην Γερουσία είναι την άλλη Τρίτη, οπότε και ξανανοίγει το Κογκρέσο. Τον ακριβή χρόνο θα τον αποφασίσουν οι δημοκρατικοί που θα αναλαμβάνουν τότε και τον έλεγχο του σώματος. Εδώ υπάρχει το δίλλημα αν θέλουν οι δημοκρατικοί να αρχίσουν την δική αμέσως και να προχωρήσουν γρήγορα για να τελειώνουν, (όπως λένε) επισκιάζοντας όμως την έναρξη της προεδρίας Μπάιντεν, η να περιμένουν κάποιες εβδομάδες με τον κίνδυνο όμως η πραγματική οργή και ο θυμός των νομοθετών για την εισβολή στο Καπιτώλιο να ξεθυμάνουν. Η δίκη μπορεί να κρατήσει από ελάχιστες ημέρες έως εβδομάδες η μήνες. Η διαδικασία δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, όπως επίσης κανείς δεν γνωρίζει αν θα βρεθούν τα δυο τρία που απαιτούνται για την καταδίκη. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι απαιτείται το 2 τρίτο όσων είναι παρόντες.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να μην βρεθούν στην ψηφοφορία για να αποφύγουν την δύσκολη επιλογή, τότε θα χρειάζονται λιγότερες ψήφοι ρεπουμπλικάνων. Όπως και να έχει όμως οι δημοκρατικοί έχουν το βλέμμα στην δεύτερη ψηφοφορία που θα ακολουθήσει και στην οποία με απλή πλειοψηφία μπορούν να στερήσουν από τον Τραμπ το δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε προεδρικό επίπεδο και στρατός νομικών συμβούλων και συνταγματολόγων και από τα δυο κόμματα προσπαθεί να απαντήσει στα πολλαπλά ερωτήματα που προκύπτουν γύρω από την διαδικασία.

Είναι μεγάλη η προθυμία του λεγόμενου σταρ σίστεμ να έχει έναν ρόλο στις εορταστικές εκδηλώσεις. Η Λέιντι Γκάγκα θα τραγουδήσει τον Εθνικό Ύμνο στα σκαλιά του Καπιτωλίου, όπου θα εμφανιστεί και η Τζένιφερ Λόπεζ, δυστυχώς χωρίς κόσμο διότι οι αρχές της Ουάσιγκτον σταματούν εκείνες της ημέρες μέτρο και τρένα για να αποθαρρύνουν τον κόσμο να βρεθεί στο κέντρο. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Τομ Χανκς θα παρουσιάσει ένα σόου 90 λεπτών το οποίο θα μεταδοθεί από όλα τα αμερικανικά κανάλια και στο οποίο θα εμφανιστούν καλλιτέχνες όπως ο Τζάστιν Τιμπερλεέκ ο Τζον Μπον Τζοβι και πολλοί άλλοι. Γενικότερα πάντως οι λεπτομέρειες της ορκωμοσίας αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό για λόγους ασφαλείας.

Ρεπορτάζ: Άγις Μενούτης, Ζέτα Κονταξή, Λένα Αργύρη

Πηγή: ΕΡΤ