Μ. Βρετανία: Ετοιμάζει υπερ-εργοστάσιο εμβολίων κατά των νέων στελεχών του κορονοϊού

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου 

Η Μεγάλη Βρετανία θα είναι σε θέση να εμβολιάσει ολόκληρο το έθνος έναντι των επικίνδυνων νέων στελεχών του νέου κορονοϊού μετά το άνοιγμα ενός υπερ-εργοστασίου αξίας £ 158 εκατομμυρίων, αποκαλύπτει η εφημερίδα The Telegraph.

Ο Δρ Μαθιου Ντούσαρς, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Καινοτομίας Κατασκευής Εμβολίων (VMIC), αποκάλυψε ότι το εργοστάσιο αυτό στην περιοχή Όξφορντσιρ «θα είναι σε θέση να παράγει 70 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε χρονικό διάστημα 4-5 μηνών στα τέλη του τρέχοντος έτους». «Οι νέες παραλλαγές Covid αποτελούν απολύτως μέρος της σκέψης οτι πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνουμε εποχιακές παραλλαγές εμβολίου επειδή μπορεί να θπαρχουν μεταλλάξεις στον ιό, καθώς και εμβόλια για άλλες ασθένειες. Το κέντρο συμβάλλει ήδη στην κατασκευή του εμβολίου της Οξφόρδης με την παροχή εμπειρογνωμοσύνης και γιγαντιαίων βιοαντιδραστήρων στην ομάδα της AstraZeneca και στους συνεργάτες της.

Αυτήν την εβδομάδα ο Σερ Μενέ Πάγκαλος , εκτελεστικός αντιπρόεδρος της έρευνας και ανάπτυξης βιοφαρμακευτικών προϊόντων στην AstraZeneca, δήλωσε στους βουλευτές ότι η έλλειψη παραγωγικής ικανότητας του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη του εμβολίου της Οξφόρδης και προέτρεψε τους υπουργούς να «αντιμετωπίσουν επειγόντως» το ζήτημα.

Μεγάλο μέρος των δόσεων εμβολίων Pfizer και Oxford που κυκλοφορούν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο παρασκευάζονται σε εργοστάσια στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες. Ωστόσο περισσότεροι από 1.200 θάνατοι καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και 41.346 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ενω 4.262 επιπλεον άτομα διακομίστηκαν στα νοσοκομεία.

Η Δρ Υβόν Ντόιλ, ιατρική διευθύντρια στη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, δήλωσε ότι «η συνεχής αύξηση των περιπτώσεων και των θανάτων πρέπει να είναι μια πικρή προειδοποίηση για όλους μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα βασικά», πρόσθεσε. «Οι ζωές των φίλων και της οικογένειάς μας εξαρτώνται από αυτήν. Κρατήστε την απόσταση από τους άλλους, πλύνετε τα χέρια σας και φορέστε μάσκα».