Ευρωπαϊκή στήριξη της πρότασης Κ. Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τη δυναμική της πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο των 27.

«Πρόκειται για ένα εργαλείο πολιτικής της υγείας το οποίο είναι σημαντικό να έχουμε, γιατί όταν έχουμε εμβολιασμούς μας επιτρέπει να έχουμε «φαρμακο-επαγρύπνηση» (…) και πιστεύω δίνει αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

Στην επιτακτική ανάγκη το ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, είχε αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σχετική επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, την περασμένη εβδομάδα.

«Μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σχετικά με έμπιστα, βάσιμα και επαληθεύσιμα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μητρώα τους σε άλλα κράτη-μέλη. Θα ανοίξουν την πόρτα επίσης σε άλλες χρήσεις για να αρθούν οι περιορισμοί», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Με επιστολή προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, υπέρ της πρωτοβουλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού τάσσεται και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών, που προτρέπει τα μέλη της να στηρίξουν την ελληνική πρόταση.

Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη πρέπει να εγκριθεί επειγόντως από την Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη. Ο εμβολιασμός είναι ένα θεμελιώδες κλειδί για το άνοιγμα των συνόρων με ασφάλεια και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης.

Στην πράξη, η υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης θα σήμαινε ότι για όποιον έχει το πιστοποιητικό, θα μπορούσε να αρθεί το μέτρο της καραντίνας και δεν θα χρειαζόταν να επιδεικνύει, κάθε φορά, αρνητικό τεστ κορονοϊού. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, το πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί «διαβατήριο», αλλά ούτε και προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος.

Ο εμβολιασμός

Ελπίδες για ταχύτερη ύφεση της πανδημίας γεννά έρευνα Ελλήνων επιστημόνων που μελετά το βαθμό αντισωμάτων που αναπτύσσουν όσοι έκαναν την 1η δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το 90% όσων έκαναν την 1η δόση έχουν αναπτύξει αντισώματα έναντι του COVID 19, δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Όπως δήλωσε ο Ματθαίος Σπελέτας, καθηγητής ανοσολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Φαίνεται ότι ο εμβολιασμός ήδη από την 1η δόση έχει μειώσει την επίπτωση της νόσου. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι μέσα σε 2 εβδομάδες έχουμε πρώιμες και καλές απαντήσεις. Αν ο εμβολιασμός προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό ίσως το πρόβλημα που μας έχει δημιουργήσει η πανδημία να βελτιωθεί και να λυθεί πολύ σύντομα».

Ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων άνω των 85 συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα.

Σταθεροί εμφανίζονται οι δείκτες της πανδημίας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, 30 θανάτους, 320 διασωληνωμένους ασθενείς και 566 νέα κρούσματα.

Στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, στα Διαπόντια Νησιά, με τους λίγους -κυρίως ηλικιωμένους κατοίκους- κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έκανε δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους. Το κλιμάκιο έφτασε με σκάφος του Λιμενικού κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Σμαράγδα Αγορογιάννη, Γιάννης Ανδριώτης, Φρόσω Παύλου, Σοφία Ζουζέλη

Πηγή: ΕΡΤ