«Ανακτήθηκε ο έλεγχος» στη μεταναστευτική κρίση – Στο 60% η αποσυμφόρηση στα νησιά

“Το 2020 καταγράφηκε ως χρονιά – ορόσημο στο μεταναστευτικό καθώς συντελέστηκε δραστική αλλαγή και ουσιαστική βελτίωση σε όλους τους τομείς. Ήταν έτος ανάκτησης του ελέγχου της μεταναστευτικής κρίσης. Μειώσαμε τις ροές κατά 80%», επισημαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Σύμφωνα με Ενημερωτικό Σημείωμα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μέσα στους 12 μήνες του 2020 σημειώθηκε δραστική μείωση αφίξεων (-80%) και διαμενόντων σε όλες τις δομές της χώρας (-63%), μεγάλη αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου (-60%), σημαντική αύξηση επιστροφών-απελάσεων-μετεγκαταστάσεων (11.304 αποχωρήσεις), μεταφορών (+56%), επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου (+64%) και μείωση των εκκρεμοτήτων της Υπηρεσίας (-43%).

Πλέον οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο σε όλες κάθε τύπου δομές ανέρχονται σε 64.756 όταν τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν 92.383 (μείωση 30%., κατά 28 χιλιάδες διαμένοντες), αναφέρεται επίσης και επισημαίνεται:

«Ο στόχος της Κυβέρνησης για ίση και δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες της Περιφέρειες της χώρας – με εξαίρεση τις πύλες εισόδου- έγινε πράξη καθώς σε όλη την Ελλάδα οι διαμένοντες δεν ξεπερνούν το όριο του 1% σε αναλογία με το πληθυσμό των περιοχών με σταθερή μείωση ανά μήνα. Στο Βόρειο Αιγαίο η μείωση είναι μεγάλη, καθώς από 34.665 διαμένοντες τον Δεκέμβριο του 2019 πλέον ζουν 15.277, μείωση 56%.»

«Θεωρώ κρίσιμο σταθμό την αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μόρια μετά τον εμπρησμό και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε και ελέγξαμε την πανδημία. Η ολοκλήρωση εντός 2021 όλων των κλειστών / ελεγχόμενων κέντρων στα σημεία εισόδου της χώρας, θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας όλων και θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης», αναφέρει ο Νότης Μηταράκης και προσθέτει:

«Είμαστε περήφανοι για την κατάργηση της διάταξης – ντροπή για την κράτηση ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα, ενώ παράλληλα μεταφέραμε από τις δομές των νησιών, τα ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές της ενδοχώρας ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και το 2021, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με την ίδια αποφασιστικότητα με στόχο την οριστική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη χώρα μας».