Ιταλία: Ανασύρθηκε νεκρή φάλαινα 20 μέτρων στο Sorrento

Πριν από λίγες μόλις μέρες στο λιμάνι του Sorrento είχε εμφανιστεί μια μικρή φάλαινα. Το κητοειδές, μάλλον μικρής ηλικίας, φαινόταν να είχε χάσει τον προσανατολισμό του, αφού χτύπησε αρκετές φορές την αποβάθρα του λιμανιού. Ένα συμβάν που έγινε viral στα social media όπως το TikTok. Ύστερα από λίγες ώρες, η μικρή φάλαινα εξαφανίστηκε.

Στην προσπάθειά της να εντοπίσει την φάλαινα, ομάδα δυτών βούτηξε στα νερά της Marina Piccola του Sorrento. Με μεγάλη έκπληξη αντίκρισαν την σορό μιας τεράστιας θηλυκής φάλαινας

Το θαλάσσιο θηλαστικό, πιθανόν η μητέρα του μικρού των προηγούμενων ημερών, μήκους σχεδόν 20 μέτρων, με βάρος 70 τόνων, αποτελεί την μεγαλύτερη φάλαινα που ανασύρεται νεκρή από τις Ιταλικές ακτές αλλά και ανάμεσα στις μεγαλύτερες στην Μεσόγειο. 

Έχει ενδιαφέρον πως, βάση μιας πρώτης εκτίμησης, η φάλαινα φαίνεται να πέθανε στις 14 Ιανουαρίου, ημέρα του πολιούχου του Sorrento Sant’Antonino (Άγιος Αντώνιος). Μάλιστα ο θρύλος φέρει τον άγιο αυτό να έχει σώσει ένα μικρό παιδάκι από μια φάλαινα που το είχε καταπιεί.  

Σήμερα η φάλαινα μεταφέρθηκε στη Napoli όπου και θα πραγματοποιηθεί η μελέτη αλλά και η αυτοψία για τα αίτια θανάτου, ενώ ο τεράστιος σκελετός της θα προετοιμαστεί ώστε να γίνει πολύτιμο έκθεμα στο Θαλάσσιο Μουσείο της Punta Campanella.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής