Ακριβότερο το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου 2,5 φορές για την Ν. Αφρική

Η Νότια Αφρική θα πληρώσει για τις πρώτες της δόσεις εμβολίου, της AstraZeneca, σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερο τίμημα σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Ωστόσο δεν διευκρινίζει πως προέκυψε η διαφορά τιμής. «Μας ενημέρωσαν ότι η τιμή είναι 5,25 δολάρια ή 4,32 ευρώ», ανέφερε το υπουργείο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ν. Αφρική με βάση τους επίσημους απολογισμούς υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού, στην Αφρικανική ήπειρο.

Η χώρα περιμένει 1,5 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες. Αγοράστηκαν στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τη συμμαχία της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και θα παραχθούν στην Ινδία από το Serum Institute of India (SII).

Το τίμημα για τις  χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εμβόλια που ανέπτυξε η ίδια συμμαχία  είχε συμφωνηθεί σε 1,78 ευρώ ανά δόση, όπως ανέφερε ο Βέλγος υπουργός μέσω Twitter περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η τιμή των δόσεων των εμβολίων είναι λεπτό ζήτημα, παγκόσμιου ενδιαφέροντος, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες διαπραγματεύσεις κυβερνήσεων με φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα παρότρυνε τις κυβερνήσεις να πάψουν να διεξάγουν διμερείς διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες απευθείας, διότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν τα κόστη για τους πάντες.

Η Νότια Αφρική, δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει την ανοσοποίηση του πληθυσμού της (59 εκατ.). Έχει ενταχθεί στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο οποίος έχει σκοπό να εγγυηθεί δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια.

Η κοινοπραξία  AstraZeneca/Οξφόρδης, που συμμετέχει στην παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη και τη διάθεση εμβολίων, δεσμεύτηκε να πωλεί το προϊόν της έναντι 2,50 ευρώ/δόση προκειμένου «να μπορέσει να διατεθεί το εμβόλιο στον ευρύτερο δυνατό πληθυσμό», διαβεβαίωνε μόλις τον περασμένο μήνα το Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της AstraZeneca France.

Το εμβόλιο αυτό, που χορηγείται σε δύο δόσεις, θεωρείται πως έχει αποτελεσματικότητα 70% κατά μέσον όρο.

Ενώ η Νότια Αφρική είναι αντιμέτωπη με δεύτερο, φονικό κύμα της πανδημίας — έχει καταγράψει ως εδώ σχεδόν 39.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 — ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που θα παραδοθούν στη χώρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Δεν διευκρίνισε από ποιες εταιρείες παράγονται.

Η εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, που θεωρούνται πιο μολυσματικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ανησυχούν τη διεθνή κοινότητα. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με απόλυτη βεβαιότητα εάν τα εμβόλια καταπολεμούν τα παραλλαγμένα στελέχη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP