Επιστήμονες ανακάλυψαν τρία νέα είδη καρχαρία που λάμπουν στο σκοτάδι

Πρόκειται για τα είδη καρχαρία «kitefin», «blackbelly» και ο «southern» τα οποία συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας στα ανατολικά παράλια της Νέας Ζηλανδίας τον Ιανουάριο του 2020. Το είδος ήταν ήδη γνωστό στους θαλάσσιους βιολόγους, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε να διαθέτει βιοφωταύγεια.

Μεταξύ τα είδη των καρχαριών, ο kitefin είναι το μεγαλύτερο γνωστό φωτεινό σπονδυλωτό γνωστό και ως «γιγαντιαίος φωτεινός καρχαρίας». Αυτό το είδος του καρχαρία ζει σε βάθος 300 μέτρων κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και κυνηγά μικρότερους καρχαρίες, ψάρια και καρκινοειδή.

Άλλες θαλάσσιες ζωές, συμπεριλαμβανομένων των μεδουσών και των καλαμαριών, επίσης μπορούν και εκπέμπουν φως, αλλά οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι λαμπερές κοιλιές των συγκεκριμένων καρχαριών μπορούν να τους βοηθήσουν να καλυφθούν από τυχόν απειλές.

«Λαμβάνοντας υπόψη την απεραντοσύνη της βαθιάς θάλασσας και την εμφάνιση φωτεινών οργανισμών σε αυτήν τη ζώνη, είναι πλέον όλο και πιο προφανές ότι η παραγωγή φωτός σε βάθος πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δομή του μεγαλύτερου οικοσυστήματος στον πλανήτη μας», έγραψαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των Jerome Mallefet και Laurent Duchatelet του UC Louvain, και τον Darren Stevens του Εθνικού Ινστιτούτου Νερού και Ατμοσφαιρικής Έρευνας της Νέας Ζηλανδίας, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «».

ΠΗΓΗ:

www.ertnews.gr