Εξηγήσεις για την υπόθεση Φουρθιώτη και για το θέμα της υπεράριθμης αστυνομικής προστασίας που είχε ο τηλεπαρουσιαστής αναμένεται να δώσει, την Παρασκευή, στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη.

Για το ίδιο θέμα, εξηγήσεις ζητά και ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος  θεωρεί ότι ορθώς ήρθε το θέμα από την αντιπολίτευση στη Βουλή. «Περιμένω και κι εγώ να ακούσω τις απαντήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού»,. είπε χαρακτηριστικά ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη ερώτηση του κ. Καμίνη καθώς είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα από τον Ιανουάριο του 2020, όπου το υπουργείο είχε αρνηθεί να απαντήσει επί της ουσίας, επικαλούμενο κρατικό απόρρητο χωρίς, όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, επαρκή νομική θεμελίωση. Η ερώτηση του κ. Καμίνη προς τον κ. Χρυσοχοΐδη έχει τίτλο «Πλήρης αδιαφάνεια στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων» και είναι η ακόλουθη:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ»

Την 14η Ιανουαρίου 2020 σας απηύθυνα ερώτηση με αντικείμενο τα κριτήρια βάσει των οποίων το Υπουργείο σας διαθέτει αστυνομικούς για τη “συνοδεία ασφαλείας προσώπων”, ζητώντας επιπλέον και τα σχετικά στοιχεία· πλήρως ανωνυμοποιημένα, αλλά και γενικότερα κατά τρόπο που να μη διακυβεύει τη μυστικότητα που κατ’ ανάγκην διέπει τη λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας. »Με το, από 30 Ιανουαρίου 2020, λακωνικότατο έγγραφο του Υφυπουργού κ. Ελευθ. Οικονόμου, το Υπουργείο σας αρνήθηκε καθ’ ολοκληρία να απαντήσει στα ερωτήματά μου, επικαλούμενο κρατικό απόρρητο βάσει κάποιων διατάξεων. Επανήλθα στις 9 Μαρτίου 2020 με νέα ερώτηση, στην οποία αντέκρουα ένα προς ένα τα επιχειρήματα περί κρατικού απορρήτου. Η δεύτερη αρνητική απάντηση του κ. Υφυπουργού (2 Απριλίου 2020) δεν περιείχε καν ίχνος νομικής θεμελίωσης, περιοριζόμενη απλώς στην εν γένει ταύτιση της κρατικής με την εθνική ασφάλεια. Σύγχυση ανεπίτρεπτη για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου».

Κύριε Υπουργέ, από τα ανωτέρω αβίαστα προκύπτει ότι στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μας εξωθεί να συμπεράνουμε πως αποσκοπεί να συγκαλύψει ένα φαύλο σύστημα πελατειακών εξυπηρετήσεων».

Δεδομένου ότι η περίπτωση του γνωστού τηλεπαρουσιαστή που προσφάτως απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη είναι ενδεικτική των προβλημάτων που προκαλεί η αδιαφάνεια».

Δεδομένου ότι οι περί φύλαξης ευπαθών στόχων διατάξεις περιέχονται στα άρθρα 68, 69 και 70 του Π.Δ. 141/1991, ενώ οι περί συνοδείας ασφαλείας προσώπων στο άρθρο 156 του ιδίου Π.Δ., αμφότερες δε οι ομάδες διατάξεων έχουν επανειλημμένα τροποποιηθεί στο παρελθόν, ώστε το συνολικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα οικεία ζητήματα να εμφανίζει κενά, τα οποία συμβάλλουν και αυτά με τη σειρά τους στην αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία της διοίκησης»

Ερωτάται ο Υπουργός : »Τι είδους μέτρα σκέφτεται να λάβει ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως τα προαναφερθέντα, καθώς όταν έσπευσε ο ίδιος να αναιρέσει την φύλαξη του γνωστού τηλεπαρουσιαστή δεν διευκρίνισε εάν γνώριζε πως και ποιοι την είχαν αποφασίσει; »

Ποιες είναι οι ποσοστώσεις επί του συνόλου του προσωπικού που διατίθεται στην φύλαξη πολιτικών προσώπων και ιδιαίτερα σε βουλευτές και υπουργούς, νυν και πρώην, ανά κοινοβουλευτικό κόμμα καθώς και οι αντίστοιχες στατιστικές για το διατιθέμενο προσωπικό στις κατηγορίες: δημοσιογράφοι, δικαστικοί, επιχειρηματίες, λοιποί ιδιώτες;»

Σάλος από τις αποκαλύψεις

Υπενθυμίζεται ότι αίσθηση είχε προκαλέσει προ ημερών η αποκάλυψη του αντιδημάρχου Ραφήνας, Χρήστου Τεσεμπέρη, πως στην 24ωρη φύλαξη του παρουσιαστή είναι εννέα περιπολικά και 14 αστυνομικοί.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, με παρέμβασή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέσυρε τους αστυνομικ0ύς δίνοντας εντολή στην αρμόδια επιτροπή να επαναξιολογήση την απόφαση με την οποία είχε χορηγηθεί η αστυνομική φρουρά στον Μένιο Φουρθιώτη.

Το ζήτημα της πολυάριθμης αστυνομικής φύλαξης στο Μένιο Φουρθιώτη είχε προκαλέσει και την έντονη αντίδραση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής.

Στην ανακοίνωση τους οι αστυνομικοί φωτογράφιζαν τον δημοσιογράφο κάνοντας αναφορά σε «αστυνομική φύλαξη και ασφάλεια τηλεοπτικού προσώπου και δημοσιογράφου», που «τελευταία έχει αναδειχτεί σε μείζον θέμα».

Επεσήμαναν δε πως σε ότι αφορά τη φύλαξη υπάρχει «ευθύνη των ιθυνόντων αυταπόδεικτη και υπερχειλής όταν αποφασίζεται η διάθεση αστυνομικού προσωπικού και ο τρόπος που διατίθεται, αναίτια εκθέτει αυτούς σε κίνδυνο υγείας και ζωής».

Αναφέρουν, επίσης, ότι «πολλές φορές η σχετική απόφαση (εννοούν για τη διάθεση αστυνομικής δύναμης) είναι προφορική επικαλούμενη αόριστα επείγοντες λόγους, χωρίς καμία προετοιμασία και υποδομή με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Κάτι που οι αστυνομικοί έχουν ζητήσει από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να εκλείψει.