H Βρετανία σταματά να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε νέους κάτω των 30 ετών

Ο τρόμος των θρομβώσεων «χτύπησε» και τη Βρετανία, η οποία θα σταματήσει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 30 ετών έπειτα από πρόταση του βρετανικού οργανισμού φαρμάκων και της επιτροπής για τους εμβολιασμούς.

Καθώς έχουν καταγραφεί 79 περιπτώσεις θρομβώσεων σε όλη την Ευρώπη, οι νέοι μεταξύ 18 και 29 ετών θα λαμβάνουν είτε το εμβόλιο της Pfizer είτε της Moderna κατά του κοροναϊού, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα The Sun.

Χτες, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναστέλλει τις δοκιμές του εμβολίου σε παιδιά και εφήβους.

Σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αποφάνθηκε ότι το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca είναι πιθανό να ευθύνεται για τα σπάνια περιστατικά θρόμβωσης μεταξύ των ληπτών.

Ο ασυνήθιστος συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας θα αναγνωριστεί ως «πιθανή παρενέργεια» του εμβολίου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ. Παρ’ όλα αυτά, ο ΕΜΑ εξακολουθεί να συστήνει τη χρήση του εμβολίου, καθώς τα πλεονεκτήματά του ξεπερνούν τα μειονεκτήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού οργανισμού φαρμάκων (MHRA), μέχρι τις 31 Μαρτίου στην Ευρώπη είχαν καταγραφεί 79 περιστατικά θρομβώσεων μετά την πρώτη δόση, 51 σε γυναίκες και 28 σε άνδρες.

Υπάρχουν σκέψεις να σταματήσει ο εμβολιασμός με AstraZeneca και σε όλους τους ανθρώπους κάτω των 50 ετών στη Βρετανία.

«Πολύ μικρός κίνδυνος»

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι θα ακολουθήσει τις συμβουλές των αρμοδίων παραγόντων για το εμβόλιο AstraZeneca. Πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι θα χρειαστεί να αλλάξει το πρόγραμμα για τους εμβολιασμούς ή ο οδικός χάρτης για την άρση του lockdown.

O MHRA είχε αναφέρει σε προηγούμενη ανακοίνωση ότι το ρίσκο είναι «πολύ μικρό» και ότι «τα οφέλη των εμβολίων κατά του κοροναϊού ξεπερνούν κατά πολύ τους όποιους κινδύνους».

Ο ΠΟΥ επέμεινε επίσης ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων, με τους ειδικούς να ενθαρρύνουν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.

Έως τις 2 Απριλίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν 30 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη λήψη του εμβολίου της Οξφόρδης. Από αυτά, τα 22 ανήκαν στον σπάνιο τύπο CVST θρόμβωσης.

Με τους εμβολιασμούς στη Βρετανία να έχουν φτάσει τις 18,1 εκατομμύρια δόσεις, πρόκειται για ένα περιστατικό θρόμβωσης ανά 600.000 άτομα.