Ο Τάκης Βουγιουκλάκης, ο αδερφός της αξέχαστης Αλίκης, πέθανε στο ύπνο του από ανακοπή καρδιάς τα ξημερώματα της Πέμπτης.

πιο κοντινός άνθρωπος της Αλίκης μιλούσε συχνά για την αδερφή του και για την σχέση λατρείας που είχαν.

Ο ίδιος έχασε κυριολεκτικά τη γη κάτω από τα πόδια του όταν πέθανε η Αλίκη, ενώ προσπαθούσε πολύ να της δώσει κουράγιο κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς με την υγεία της.

Ο Τάκης Βουγιουκλάκης είχε δηλώσει πρόσφατα: «Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν η αδελφή μου, ήταν το alter ego μου, ήταν το τελευταίο κορίτσι της οικογένειάς μας. Έχουν γραφτεί πάρα πολλές ανακρίβειες για την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Λυπάμαι αυτούς που τις γράφουν, γιατί είναι άνθρωποι που θέλουν να σκανδαλολογήσουν».

Ο πρώτος που έμαθε για τον καρκίνο

Ο Τάκης Βουγιουκλάκης ήταν ο πρώτος που έμαθε ότι η Αλίκη είχε αρρωστήσει. «Ήμουν ο πρώτος που το έμαθε» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με πήρε αμέσως τηλέφωνο ο Γιάννης Ραπτόπουλος».

«Ο Γιάννης Ραπτόπουλος είχε φτιάξει ένα Ιατρικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη και καθώς η αδερφή μου παραπονέθηκε ένα βράδυ για κάποιες ενοχλήσεις της είπε ‘για πέρνα από το κέντρο να το δεις’. Ο Ραπτόπουλος με πήρε τηλέφωνο αμέσως μόλις βγήκαν οι εξετάσεις οι οποίες ήταν ξεκάθαρες και δεν της έδιναν πάνω από 3 μήνες ζωής. Την άλλη μέρα πήρα τον αδερφό μου τον Αντώνη και ανεβήκαμε και έμεις Θεσσαλονίκη.

Η αγάπη του Τάκη Βουγιουκλάκη ήταν τόσο μεγάλη για την αδελφή του Αλίκη που υποκρινόταν ότι όλα ήταν καλά όταν εκείνη είχε αρρωστήσει και όδευε προς το τέλος.

Όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος ήταν ο πρώτος που έμαθε για την ασθένειά της. «Έχετε ακούσει για Ρίχτερ 10 βαθμών; Καταστροφή! Θυμάμαι μια φορά που είχε κάτι αντιληφθεί η Αλίκη και λέει στην κοπέλα που ήταν κοντά της ‘Τώρα που θα έρθει ο Τάκης θα καταλάβουμε αν είναι καλά τα πράγματα γιατί το φαγητό τον περιμένει’. Εγώ γυρίζοντας από το ιατρικό συμβούλιο δεν κατέβαινε ούτε νερό και μου λέει η κοπέλα ‘Κύριε Τάκη το φαγητό σας’ και λέω ‘Άντε μπράβο! Κι έχω μια πείνα…’ Κι εκεί που δεν κατέβαινε ούτε νερό, το έφαγα όλο το φαγητό μου και σκούπισα το πιάτο με το ψωμί. Και γυρίζει η Αλίκη και κλείνει το μάτι στην κοπέλα, σαν να της έλεγε καλά πάμε», έχει εξομολογηθεί ο ίδιος.

Ο Τάκης Παπαμιχαήλ είχε δηλώσει ότι η Αλίκη ζήτησε μόνη της και πήγε ιερές για να εξομολογηθεί και να κοινωνήσει λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή.

Η εκτέλεση του πατέρα τους

Ο Τάκης Βουγιουκλάκης λάτρευε την αδερφή του από την παιδική τους ηλικία. Μετά το θάνατό της κράτησε μάλιστα τα προσωπικά της αντικείμενα μαζί με οικογενειακά κειμήλια.

«Έχω σε μία κασετίνα, από όταν ήταν παιδούλα και της έκοψε τα μαλλιά της η μητέρα μου, τα μαλλάκια της» έχει αναφέρει ο ίδιος.

Όσον αφορά τα παιδικά τους χρόνια ο Τάκης Βουγιουκλάκης είχε δηλώσει ότι ήταν πολύ σκληρά.

«Πολύ δύσκολα. Ο πατέρας μου ήταν δικηγόρος και νομάρχης στην Αρκαδία. Εκτελέστηκε από τους κομμουνιστές, αφού πρώτα βασανίστηκε φρικτά. Του έσπασαν τα κόκκαλα, του έβγαλαν τα δόντια και τα νύχια με τανάλια. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο το 1943, στο Χάραδρο Κυνουρίας. Η μητέρα μου έμεινε χήρα πολύ νέα, μόλις 33 χρόνων. Έκανε τάμα ζωής τα τρία παιδιά της!

»Οικονομικά ήταν πολύ δύσκολα. Οι συντάξεις ήταν πενιχρότατες. Μόνη βοήθεια ήταν ό,τι έδιναν οι τρεις αδερφοί της μητέρας μου. Ήταν το γένος Κουμουνδούρου, απόγονος του πρωθυπουργού. Είχε τρεις αδερφούς, επιστήμονες σε καλές θέσεις, ανύπαντρους και από το υστέρημά τους μας βοηθούσαν».

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ως μεγαλύτερη αδερφή, είχε αναλάβει να στηρίξει όσο μπορούσε τα αδέρφια της.

«Ήταν η μεγαλύτερη, γι` αυτό. Έχουμε και ένα μεσαίο αδερφό, τον Αντώνη, ενώ εγώ είμαι ο μικρότερος, γεννήθηκα το 1939. Η Αλίκη ένιωσε πως υποκαθιστά τον πατέρα όπως πολύ σωστά είπατε ˙ πόνεσε πάρα πολύ για την απώλεια κι αυτός ο πόνος μέσα της δεν γιατρεύτηκε ποτέ. Τελευταίες μέρες στο Ιατρικό Κέντρο μου ζήτησε να της πάω μια φωτογραφία του πατέρα μας για να την έχει δίπλα της. Ήταν μια πολύ χαρακτηριστική φωτογραφία με τον πατέρα να κοιτάει τη κάμερα σα να σε βλέπει».

Όμορφες αναμνήσεις

«Άπειρες ήταν οι ωραίες στιγμές» είχε αναφέρει ο Τάκης Βουγιουκλάκης για την σχέση του με την αδερφή του Αλίκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

«Είχαμε πάει στο Λονδίνο οι τρεις μας όταν γυρίζαμε το «Ένα αστείο κορίτσι» και περάσαμε αριστουργηματικά. Χριστούγεννα, γιορτές, ταξίδια… Πολλές καλές στιγμές! Το θέμα είναι ότι τον Δημήτρη τον ενοχλούσε που πολλά πράγματα στη δουλειά του εξαρτιόντουσαν από τη γυναίκα του, πχ αν έλεγε “θέλω στην επόμενη μου ταινία τον Αλεξανδράκη κι όχι τον Παπαμιχαήλ” ο Φίνος θα της έφερνε τον Αλεξανδράκη».