Μπολσονάρο : Ο πολέμιος των εμβολίων και της Κίνας αναζητά στήριγμα στο κινεζικό εμβόλιο

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 1.803 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν ενώ εντοπίστηκαν πάνω από 37.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Μειωμένη αποτελεσματικότητα…

Στο μεταξύ, δημοσιοποιήθηκαν δεδομένα μελέτης ευρείας κλίμακας με βάση τα οποία το κινεζικό εμβόλιο στο οποίο βασίζεται η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη χώρα είναι αποτελεσματικό κατά μόλις 50,7% έναντι του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κοροναϊού που είναι γνωστό με την ονομασία P1, ή αλλιώς ως η βραζιλιάνικη παραλλαγή.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, με πάνω από 353.000 νεκρούς και πάνω από 13 εκατομμύρια μολύνσεις σε σύνολο 212 εκατομμυρίων κατοίκων, καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας και τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ.

Η πανδημία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε έξαρση, λόγω της έλλειψης συνεκτικής πολιτικής και περιοριστικών μέτρων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, των πολλών προβλημάτων στην εκστρατεία ανοσοποίησης και της παραλλαγής P1.

Το ινστιτούτο βιοϊατρικής Butantan, το οποίο δοκίμασε και πλέον παράγει το εμβόλιο CoronaVac της κινεζικής Sinovac Biotech Ltd, ανέφερε χθες ότι μελέτη που διεξήγαγε έδειξε πως το προϊόν αυτό έχει αποτελεσματικότητα 50,7% έναντι της P1 και της λιγότερο διαδεδομένης παραλλαγής P2.

Η κωλοτούμπα… Μπολσονάρο

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρο, γεράκι έναντι της Κίνας και αμφισβητίας των εμβολίων, που βάλλεται πανταχόθεν για τον τρόπο που χειρίστηκε την υγειονομική κρίση, αρχικά δήλωνε πως η χώρα του δεν θα αγόραζε το εμβόλιο της Sinovac.

Εκανε όμως στροφή 180 μοιρών, καθώς η κυβέρνησή του δυσκολεύεται να εξασφαλίσει δόσεις εμβολίων ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με εκατόμβες νεκρών και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων.

Το κινεζικό εμβόλιο πλέον χρησιμοποιείται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στη χώρα.

Κατά το Butantan, εάν η δεύτερη δόση χορηγηθεί καθυστερημένα κατά πάνω από δύο εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται στο 62,3%.

Προς δημοσίευση

Το εμβόλιο έχει ωστόσο αποτελεσματικότητα από 83,7% ως 100% στην αποτροπή του κινδύνου οι άνθρωποι που μολύνονται να χρειαστούν ιατρική φροντίδα, υπέδειξε η μελέτη.

Στη μελέτη, η οποία σύμφωνα με το ινστιτούτο έχει υποβληθεί προς δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, συμμετείχαν 12.400 εθελοντές σε όλη τη Βραζιλία.

Πηγή: ΑΠΕ