Ερντογάν : Είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο της πλήρους ένταξης στην ΕΕ

Σε νέες δηλώσεις με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ενωση προέβη αργά το βράδυ χθες Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στο άρμα της Ευρώπης.

Οι σχέσεις με την ΕΕ

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ:

«Την περασμένη εβδομάδα, φιλοξενήσαμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας.

»Συζητήσαμε για τις σχέσεις μας, η οποία καλύπτει πλέον ευρύ φάσμα, από την Τελωνειακή Ενωση και το μεταναστευτικό, μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο.

»Η Τουρκία ήταν πάντα ειλικρινής και διαφανής στις σχέσεις της με την ΕΕ.

»Από την αρχή, κάναμε βήματα για να ανταποκριθούμε στις προϋποθέσεις για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

»Οσον αφορά τα δημοκρατικά και οικονομικά κριτήρια, είναι αλήθεια ότι είμαστε πολύ μπροστά από άλλες χώρες που έγιναν μέλη πριν από εμάς, παρόλο που εφαρμόστηκαν από εμάς.

»Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, εκπληρώσαμε τον ρόλο μας και προφυλάξαμε την Ευρώπη ώστε να μην υποφέρει από την παράνομη μεταναστευτική ροή.

»Είμαστε ακόμη προσηλωμένοι στον στόχο της πλήρους ένταξης στην ΕΕ.

»Το μόνο αίτημά μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι να εφαρμόζει τις ίδιες διαδικασίες και πρακτικές με τις άλλες χώρες που εντάχθηκαν, γιατί διαπιστώνονται διπλά στάνταρντ απέναντι στην Τουρκία».

Για την Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Ουκρανικό είπε:

«Πιστεύω ότι τα κανάλια διαλόγου που διατηρούμε ανοιχτά με τη Ρωσία – ανεξάρτητα από τις περιστάσεις – έχουν συμβάλει στην πρόληψη των κρίσεων στην περιοχή μας πριν φτάσουν σε επικίνδυνες διαστάσεις».

Υπενθυμίζοντας ότι φιλοξένησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Ζελένσκι, στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, ο Ερντογάν ανέφερε:

«Με τον κ. Ζελένσκι και την αντιπροσωπεία του, συζητήσαμε για πολλά διμερή και περιφερειακά ζητήματα, ειδικά για την κλιμακούμενη κρίση στο Ντονμπάς με τη Ρωσία.
»Σε αυτήν τη συνάντηση μοιραστήκαμε την κοινή μας ευαισθησία για την Κριμαία και συμφωνήσαμε να υπογράψουμε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό.

»Πιστεύουμε ότι το κάθε βήμα που θα κάνουν για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο παράκτιων χωρών της Μαύρης Θάλασσας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας, θα είναι σημαντικό όχι μόνο για αυτές τις δύο χώρες, αλλά και για την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής».

Για τη Λιβύη

Για τη Λιβύη ανέφερε:

«Η Λιβύη δεν είναι μία οποιαδήποτε χώρα για εμάς. Νοιαζόμαστε για την επιβίωση της Λιβύης. Ποτέ δεν διστάσαμε να σταθούμε στο πλευρό της ενάντια στις επιθέσεις κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας αυτής της χώρας.

»Με την υποστήριξη που παρείχαμε, διασφαλίσαμε στη Λιβύη να ανακτήσει την ειρήνη. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ένα νέο και πολιτικό σύνταγμα.

»Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με κάθε τρόπο στους αδελφούς μας, ώστε η Λιβύη να θεραπεύσει τις πληγές της, να ανοικοδομηθεί, να αναπτυχθεί και να κοιτάξει στο μέλλον της με αυτοπεποίθηση».

Πηγή: sigmalive.com