Κοροναϊός: Τι πρέπει να κάνει όποιος νοσήσει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου

Οι πιθανότητες να κολλήσετε Covid-19 αφότου κάνετε όλες τις δόσεις του εμβολίου είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του iatropedia.gr, οι πιθανότητες να κολλήσετε Covid-19 μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης των εμβολίων Pfizer ή Moderna είναι λίγο υψηλότερες.

Οι δεύτερες δόσεις της Pfizer και της Moderna πρέπει να διαχωρίζονται: η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγηθεί 21 ημέρες (Pfizer) ή 28 ημέρες (Moderna) μετά την πρώτη.

Τι γίνεται όμως αν αρρωστήσετε στο διάστημα μεταξύ αυτών των δόσεων;

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου επί της πανδημίας, δρα Anthony Fauci, ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε το πρόγραμμά σας.

Στις 22 Απριλίου ο δρ Fauci απάντησε μέσω Twitter σε διάφορες ερωτήσεις.

«Εάν ένα άτομο έχει Covid, αλλά έχει ήδη κάνει το πρώτο εμβόλιο (Pfizer), μπορεί να τηρήσει το προγραμματισμένο του ραντεβού για τη δεύτερη δόση;» ρώτησε κάποιος.

Ο δρ Fauci συμβούλεψε «αυτό το άτομο να περιμένει έως ότου αναρρώσει από την ασθένεια και πληροί τα κριτήρια για τη διακοπή της απομόνωσης. Μόνο τότε πρέπει να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου».

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το πότε μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

Εάν έχετε συμπτώματα, μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση 10 ημέρες μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων σας, έπειτα από τουλάχιστον μία ημέρα χωρίς πυρετό και όταν τα όποια άλλα συμπτώματα βελτιώνονται.

Εάν έχετε Covid-19 αλλά δεν εμφανίζετε συμπτώματα, μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση αφότου περάσουν 10 ημέρες από την ημερομηνία όπου βρεθήκατε θετικοί στο σχετικό τεστ.

Μόλις πληροίτε αυτές τις προϋποθέσεις και μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση, μπορείτε επίσης να προχωρήσετε και να κάνετε τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Αν και οι δεύτερες δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna κατά κανόνα απέχουν τρεις και τέσσερις εβδομάδες αντίστοιχα, το CDC λέει ότι η δεύτερη δόση αυτών των εμβολίων μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια έως και 42 ημέρες μετά την πρώτη.