Αμυγδαλιά : Ξεκίνησε η έξοδος και πτήση του ευρύτομου

Από επιτόπιους ελέγχους και παρατηρήσεις που έγιναν σε κλωβούς με προσβεβλημένα αμύγδαλα διαπιστώθηκε ότι ξεκίνησε η έξοδος και η έναρξη της πτήσης του εντόμου του ευρύτομου (Eyrytoma amygdali), σε    περιοχές του Ν. Καβάλας και του Ν. Σερρών. Η έξοδος του εντόμου και η δραστηριότητά του διαρκεί, συνήθως, 20 – 25 ημέρες ή και περισσότερο. Το ευρύτομο θεωρείται από τους σπουδαιότερους εχθρούς της αμυγδαλιάς και η μη έγκαιρη αντιμετώπισή του μπορεί να επιφέρει σημαντική οικονομική ζημιά στους αμυγδαλοπαραγωγούς.

Συνιστάται στους παραγωγούς να ψεκάσουν τις επόμενες ημέρες στις περιοχές του Ν. Σερρών και του Ν. Καβάλας με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την αντιμετώπιση του εντόμου. Τονίζεται ότι οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται με τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας με ηλιοφάνεια, οπότε παρατηρούνται μεγαλύτεροι πληθυσμοί ενηλίκων ατόμων σε δραστηριότητα. Ενώ συνιστάται επανάληψη ανά 7-8 ημέρες, μέχρι το στάδιο της σκλήρυνσης του ενδοκαρπίου.

Επισημαίνεται ότι στις πιο θερμές και πρώιμες περιοχές ο ψεκασμός πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα ενώ στις υπόλοιπες (πιο όψιμες) περιοχές θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά από 3 ημέρες. Oι περιοχές του Ν. Σερρών προηγούνται όσον αφορά στην έναρξη της πτήσης του εντόμου. Δεν πρέπει να ψεκάζουμε τις ημέρες με συννεφιά γιατί δεν καταγράφεται σημαντική δραστηριότητα του εντόμου.

Ιδιαίτερη προσοχή  να δοθεί στην ποικιλία «Τέξας» που θεωρείται ότι είναι πιο ευαίσθητη στην προσβολή του ευρύτομου της αμυγδαλιάς και μπορεί να προκαλέσει πρόωρη καρπόπτωση.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούνται οι εξειδικευμένες οδηγίες που χορηγούνται στα πλαίσια της συνταγογράφησης και οπωσδήποτε   η εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ. και να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή.