Υπόθεση κατασκοπίας: Η Μόσχα απέλασε Ιταλό διπλωμάτη

Η Μόσχα απάντησε σήμερα, όπως άλλωστε αναμενόταν, στην προ μηνός (στις 31 Μαρτίου, για την ακρίβεια) απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από τη Ρώμη, καλώντας τον αναπληρωτή ναυτικό ακόλουθο της Ιταλίας να αποχωρήσει από την πρεσβεία της.

«Θεωρούμε πως η απόφαση αυτή είναι αβάσιμη και άδικη, καθώς πρόκειται για αντίποινα απέναντι σε ένα νόμιμο μέτρο που έλαβαν οι ιταλικές αρχές, υπερασπιζόμενες την ασφάλεια της χώρας», ανέφερε η ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε το ιταλικό υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως είναι γνωστό, όλα ξεκίνησαν μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής με ρωσικό δίκτυο κατασκοπίας ενός πλοιάρχου, διοικητή φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας με πρόσβαση σε καίριες θέσεις (και στο ΝΑΤΟ). Ο αξιωματούχος πιάστηκε «στα πράσα» να λαμβάνει αμοιβή από τον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο, σε αντάλλαγμα για την παράδοση σε αυτόν απόρρητων εγγράφων.

Στις έρευνες που ακολούθησαν, ο ιταλικές αρχές ανακάλυψαν ότι στα ψηφιακά αρχεία που παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης περιλαμβάνονταν 181 φωτογραφίες διαβαθμισμένων εγγράφων – εκ των οποίων 9 «άκρως απόρρητων» και 47 νατοϊκών.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση αυτή εντάσσεται στην αλυσίδα των αποκαλύψεων για τη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών επί ευρωπαϊκού εδάφους, που έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα – με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Τσεχίας. Αποκαλύψεις οι οποίες, αναμφίβολα, επιδεινώνουν περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Μόσχα.

Στενές οικονομικές σχέσεις

Παρ’ όλα αυτά, ειδικά στην περίπτωση της ιταλο-ρωσικής κόντρας, πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο πλευρές προσπάθησαν εξαρχής να τηρήσουν σχετικά χαμηλούς τόνους, έτσι ώστε να μην υπάρξουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες. Οι σχέσεις, άλλωστε, ανάμεσα στις δύο χώρες είναι αρκετά στενές και θερμές – σε βαθμό ώστε ορισμένοι να έχουν χαρακτηρίσει την Ιταλία «δούρειο ίππο της Μόσχας στην Ευρώπη».

Η εξήγηση είναι πάντως απλή και πρέπει να αναζητηθεί κυρίως στην οικονομία. Η Ιταλία, άλλωστε, είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία, ενώ στενοί δεσμοί υπάρχουν και στην ενέργεια.

Βεβαίως, με την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις, πολλά μπορεί να αναθεωρηθούν…

Πηγή: ΟΤ