Φάουτσι: Αποτύχαμε στην Ινδία – Δεν αποτρέψαμε την τραγική αύξηση των κρουσμάτων

Αποτύχαμε στην Ινδία, σημείωσε ο  κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος, Δρ. Άνθονι Φάουτσι, σε συνέντευξή του στον Guardian, την ώρα που εκφράζονται φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού στην χώρα αυτή ανέρχεται σε μισό δισεκατομμύριο.

«Ο κόσμος ανθρωπότητα έχει αποτύχει λαμβάνοντας υπόψη την εφιαλτική κατάσταση στην Ινδία αφύ δεν κατάφερε να αποτρέψει την τραγική έκρηξη των κρουσμάτων στη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά εγκαλώντας τις πλουσιότερες χώρες για την αποτυχία δίκαιης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη των πολιτών του πλανήτη.

Πρόσθεσε  μάλιστα ότι η κατάσταση στην Ινδία αντανακλά την παγκόσμια ανισότητα.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί ο κόσμος να ανταποκριθεί επαρκώς σε μια παγκόσμια πανδημία είναι με μια παγκόσμια κινητοποίηση και μία παγκόσμια κινητοποίηση σημαίνει δικαιοσύνη σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο Φάουτσι.

«Και αυτό είναι κάτι που, δυστυχώς, δεν έχει επιτευχθεί. Συχνά, όταν έχετε ασθένειες σε χώρες στις οποίες υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση, είτε πρόκειται για θεραπευτική αγωγή είτε για πρόληψη, σε αυτό πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή όλες οι χώρες που είναι σχετικά πλούσιες ή έχουν υψηλότερο εισόδημα», πρόσθεσε.

Ο Φάουτσι, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΠΟΥ, για επιτάχυνση της υποστήριξης προς την Ινδία μέσω της πρωτοβουλίας Covax – ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι οι φτωχές χώρες θα έχουν πρόσβαση σε εμβόλια και άλλες θεραπείες .

Σημείωσε ωστόσο ότι «πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα από αυτό» και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ, έχουν αναβαθμίσει την παροχή βοήθειας στην Ινδία», στέλνοντας, οξυγόνο, φάρμακα, προαστατευτικό εξοπλισμός και «σύντομα θα στείλουμε εμβόλιο» όπως είπε.