Dance Days Χανιά: Ο Λάμπρος Φιλίππου εξηγεί την Αντίστροφη Δραματουργία

Synthesis out of comfort zone – LFacting

Workshops + sound bath

συν + θέτω/ συν + τίθιμι

Και κάπου μέσα και πάνω από αυτές τις λέξεις και τις έννοιες, το βλέμμα και τα πλατιά χέρια του Λάμπρου Φιλίππου, του ανθρώπου που μοιάζει να γεννήθηκε για όσα κάνει στην ζωή του: τέχνη, διδασκαλία, σπουδή στην έκφραση και το σπάσιμο των ορίων.

Στο πλαίσιο των Chania Dance Days, ο Λάμπρος θα παρουσιάσει ένα σεμινάριο πρωτοποριακό με στόχο να δημιουργηθεί  μια performance από το μηδέν, μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται σύνθεση.

Λάμπρο, ποιες θα μπορούσαν να είναι μερικές λέξεις κλειδιά για αυτό το σεμινάριο;

Η προετοιμασία για τη γέννα και το έργο. Τα στοιχεία σε αρμονία. Η δραματουργία (δρω + έργο, δρω προς το έργο, για το έργο). Σύνθεση. Δημιουργία σε συνθήκες εκτός comfort zone.

Σε ποιους απευθύνεσαι, ποιους αφορούν όλα τούτα;

Το κάλεσμα είναι για επαγγελματίες και σπουδαστές/τριες καλλιτεχνικών σχολών και ανθρώπους που ασχολούνται με το χορό, το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά, τη δραματουργία, τη σκηνοθεσία, την ποίηση και τα ακροβατικά. Θεωρώ ότι αυτό που χρειάζεται η εκπαίδευση στην τέχνη σήμερα είναι επιτέλους να σπάσουμε τα αυγά.

Μέσα από αυτό το εκτός comfort zone μάθημα, προτείνω αυτό που θεωρώ πως η ίδια η ζωή προτείνει: τη ροή. Την πνοή και την κίνηση, τη θεώρηση πως η ακινησία είναι έννοια που δεν υφίσταται.

Ακόμη και στην απόλυτη φαινομενικά ακινησία, το σώμα μέσα κάνει ένα ωραιότατο Διονυσιακό πάρτυ! Αφουγκράσου τη ροή από τον χτύπο της καρδιάς σου, από το αίμα στις φλέβες σου, από τη ροή της μέρας προς τη νύχτα και του χειμώνα προς το καλοκαίρι και μην το βάλεις κάτω, με κάθε τρόπο.

Κάποιος ίσως αναρωτηθεί….γιατί όλο αυτό;

Επειδή: ΖΩΗ! Όλο αυτό που συμβαίνει μέσα στο σώμα μας και παντού έξω στη φύση (όπου δεν έχει επέμβει ανθρώπινο δυτικό χέρι) είναι ένα ψυχεδελικό πάρτυ χωρίς προηγούμενο. Μια υπερβατική, άκρως επαναστατική κίνηση. Ύμνος στη ζωή. Νίκη!

Και με το sound-bath τι γίνεται;

Πειρλαμβάνεται στο workshop και πρόκειται για μια θεραπευτική εμπειρία που περιλαμβάνει Βυζαντινούς ύμνους, Shamanic voice drones, φωνές ζώων, αριθμούς και οπερατικά φωνητικά κόντρα τενόρου. Θα το κάνω εγώ ο ίδιος μέσω του πρότζεκτ μου με τίτλο AtBC. Μελωδικές γραμμές από τη μήτρα της Βυζαντινής μουσικής λουπάρονται αυτοστιγμεί και συναντιούνται με Σαμανικά voice drones, φωνές ζώων, αριθμούς και ρυθμικά μοτίβα, για να δημιουργήσουν μια Λειτουργία για την Ενότητα.

Με λίγα λόγια, θα συνεργαστώ με τον εαυτό μου για αυτό το workshop!

Ανακαλύψτε περισσότερα εδώ: https://lfacting.com/

Το workshop του Λάμπρου Φιλίππου θα βασιστεί στους παρακάτω άξονες:

Φυσική: Η δυναμική και η κινητική ενέργεια συνυπάρχουν σε ένα σώμα πάντοτε έτοιμο να κινηθεί. Όταν το σώμα στέκεται, δε σταματά, παρά ισορροπεί σε έναν άξονα που εκτείνεται από το κέντρο της Γης έως το κέντρο του Σύμπαντος. Το παραπάνω μπορεί να θεωρηθεί είτε λάθος Φυσική είτε Μεταφυσική.

Αρχιτεκτονική: Οι σχέσεις μπορούν να καθορίσουν τους χαρακτήρες μέσα από ένα απλό σχήμα και έναν καθαρό άξονα μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων. Πρόκειται για την Αρχιτεκτονική των Σχέσεων. Χωρίς τη σχέση δεν υπάρχει ιστορία.

Η Γραμματική είναι υπεύθυνη για τη μουσικότητα στο λόγο.

Η Μουσική είναι Ρυθμός, Μελωδία και Αρμονία. Δηλαδή, η Μουσική είναι τα πάντα.

Ο οργανικός λόγος είναι ένας μουσικός και γεμάτος συχνότητες λόγος-ακόμη και στη σιωπή.

Το οργανικό σώμα είναι ένα χορευτικό σώμα-ακόμη και στην ακινησία.

Ο Λάμπρος και οι «μαθητές» θα δουλέψουν πάνω στη συνθήκη “out of comfort zone” εφαρμόζοντας την άσκηση “Reverse Dramaturgy”.

Τι είναι το “Reverse Dramaturgy” ;

Ο Λάμπρος Φιλίππου εξηγεί: «Αυτό το μάθημα είναι μία άσκηση για την ελευθερία της έκφρασης και μια εργασία για την απελευθέρωση από όλα τα συμπεριφορικά μοτίβα και τα comfort zones που εμποδίζουν την έκφραση. To “Reverse Dramaturgy” είναι μία άσκηση για την αποκάλυψη του χαρακτήρα μέσα από τη σχέση.

Η προσέγγιση της σχέσης συμβαίνει μέσα από το διάλογο, για να αποκαλυφθούν οι χαρακτήρες και να ανθίσουν τα ιδιαίτερα δομικά και συμπεριφορικά τους χαρακτηριστικά.

Η αποκάλυψη αυτή θα “ντύσει” τον/την performer με όλα όσα προτείνει το εδώ, το τώρα.

Πάθος, ενσυναίσθηση, ελευθερία

Για όσες και όσους βρεθούν στα Χανιά, η εμπειρία θα είναι συναρπαστική. Θα είναι η πρώτη φορά που ένα σεμινάριο performance θα συνδυαστεί με ένα βαθιά θεραπευτικό λουτρό ήχου. Σε μια εποχή πιο challenging από ποτέ για τους Έλληνες καλλιτέχνες, η meditative και καθαρτική φύση του Sound-bath έρχεται να “αδειάσει” το μυαλό να ξαλαφρώσει το σώμα των συμμετεχόντων.

Όλα αυτά, βέβαια, θα συμβούν πριν τους ρίξει με δύναμη μέσα σε ένα διονυσιακό σεμινάριο που θα καταλήξει σε ένα ακραίο όσο και ποιητικό σωματικό και λεκτικό performance!

Ο Λάμπρος Φιλίππου είναι δάσκαλος Υποκριτικής και Stage Performance. Φυσικά, ηθοποιός και τραγουδιστής. Με έδρες του τη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και την Καρδίτσα, ζει και αισθάνεται σε και για όλον τον κόσμο.

Θα τον βρείτε στα Χανιά από 27 έως 31 Ιουλίου και ώρες 10:00-15:00.

Ραντεβού στις Μέρες Χορού