Τέταρτο κύμα: Το πρώτο «μπλόκο», οι φόβοι και οι ελπίδες των ειδικών

Οταν το τρίτο κύμα βρισκόταν στην έξαρσή του, ο αριθμός των ασθενών που μεταφέρονταν στις ΜΕΘ και δεν κατάφερναν να κερδίσουν τη μάχη ήταν συντριπτικός. Η αποτίμηση αυτής της απώλειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ήταν 44%.

Στο νοσοκομείο της Λαμίας το ίδιο ποσοστό θνητότητας, εκτιμήθηκε στο 42,86%. Ωστόσο το πρωί της Τετάρτης, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο όπου οι θάνατοι στις ΜΕΘ ανήλθαν στους 128, με θύματα όχι μόνο από τη Φθιώτιδα αλλά και από τους γύρω νομούς, ένας 43χρονος άνθρωπος έβγαινε νικητής ύστερα από 82 μέρες μάχης με τον ιό.

Με δάκρυα, χειροκροτήματα και πολλές ευχές για να κερδίσει και το δεύτερο μεγάλο αγώνα για τη ζωή του στο κομμάτι της αποκατάστασης, πέρασε το πρωί της Τετάρτης το κατώφλι της εξόδου του Νοσοκομείου Λαμίας, ο 43χρονος υπαξιωματικός του Ελληνικού Στρατού που νόσησε από κοροναϊό τον περασμένο Απρίλιο.

Η εισαγωγή του 43χρονου έγινε στο Γ.Ν. Λαμίας την πρωτομαγιά μετά από προβλήματα που παρουσίασε στο αναπνευστικό, νοσηλεύτηκε για λίγες ημέρες στην Κλινική Covid, όμως η κατάστασή του επιδεινώθηκε και στις 7 Μαΐου διασωληνώθηκε και εισήχθη στη γεμάτη από ασθενείς ΜΕΘ κοροναϊού του ίδιου νοσοκομείου.

Εκεί χρειάστηκε να περάσουν 39 ακόμη ημέρες μέχρι τις 15 Ιουνίου, για να αρνητικοποιηθεί, ωστόσο η κατάστασή του εξακολουθούσε να παραμένει κρίσιμη και το ιατρικό επιτελείο της Μονάδας τον μετέφερε στη Γενική ΜΕΘ προκειμένου να σταθεροποιηθεί. Μετάλλαξη Δέλτα: Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για παγκόσμια επέλαση

Είχε ξεκινήσει πλέον ένας νέος αγώνας του ίδιου και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου αυτός ο νέος άνθρωπος να κερδίσει τη μάχη της ζωής. Τελικά μετά από 82 ημέρες ο Διευθυντής της ΜΕΘ Φώτης Τσιμπούκας και οι συνάδελφοι του, έδωσαν το «πράσινο φως» προκειμένου να μεταφερθεί σε ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο Ελληνικός Στρατός για εντατική φυσικοθεραπεία. «Τι θα μου συμβεί με το εμβόλιο 4 χρόνια μετά;» – O Βασιλακόπουλος εξηγεί

Αυτή η μάχη ζωής, που είναι ίσως η πιο μακρά που έχει δοθεί σε ΜΕΘ ελληνικού νοσοκομείου, αποτυπώνει με εφιαλτικά ανάγλυφο τρόπο τη δριμύτητα και την μολυσματικότητα που είχε ο ιός κατά το τρίτο κύμα της επίθεσής του. Τώρα, που η χώρα μοιάζει και πάλι με πανδημικό ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, εξαιτίας της υψηλής κυκλοφορίας του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες – που ανέρχονται σε ποσοστό 50% του ενήλικου πληθυσμού – συγκρατούν το τέταρτο και πλέον σαρωτικό κύμα. Κι αυτό, παρά τη σταδιακή αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Είναι ανησυχητικά τα δεδομένα. Την Τρίτη, ανακοινώθηκαν 3.565 νέες λοιμώξεις, εκ των οποίων στην Αττική συγκεντρώνονται περίπου οι μισές (1.607), με την Κρήτη να ακολουθεί (334) και τη Θεσσαλονίκη να καταλαμβάνει την τρίτη θέση (254). Τα παραπάνω δεδομένα συνάδουν με τις μεγάλες αυξήσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων που παρατηρήθηκαν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ, στην Αττική το ιικό φορτίο παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (+219%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, πάλι, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+260%). Η αυξητική τάση του ιικού φορτίου ήταν έντονη στις αρχές της τελευταίας εβδομάδας, ενώ στη συνέχεια ομαλοποιήθηκε. Κοροναϊός – SOS από ειδικούς: 10.000 κρούσματα χωρίς μέτρα – Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο επικίνδυνη

Την Τετάρτη, τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν 2.972, 3 οι θάνατοι και 125 οι διασωληνωμένοι. Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν μία νέα κανονικότητα για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μετά τις σχετικές αποφάσεις περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε νευραλγικούς χώρους εργασίας. Οπως έγινε γνωστό άλλωστε 54 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που δεν έχουν εμβολιαστεί μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες, με τη διαδικασία αντικατάστασής τους να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, όμως, καθώς η χώρα εισέρχεται στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, τα στελέχη του Μαξίμου και οι ειδικοί χτίζουν επιπλέον γέφυρες με την κοινωνία στο πλαίσιο της εκστρατείας πειθούς, εντατικοποιώντας την προσπάθεια να δημιουργηθεί το φθινόπωρο ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ θεωρεί «απαραίτητη προϋπόθεση» τον εμβολιασμό όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας πριν από την έναρξη των διά ζώσης μαθημάτων το φθινόπωρο και τη φράση αυτή επαναλαμβάνει και ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στα «ΝΕΑ», κάνοντας παράλληλα έκκληση για άλλη μία φορά στους νέους να εμβολιαστούν. Τα πανεπιστήμια έτσι θα επανέλθουν από τον Σεπτέμβριο σε πλήρη διά ζώσης λειτουργία σε μαθήματα, εργαστήρια και κλινικές (με την τήρηση βέβαια όλων των απαιτούμενων μέτρων), ενώ οι διοικήσεις τους περιμένουν να ακούσουν το επόμενο χρονικό διάστημα από τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και την επιτροπή των ειδικών της κυβέρνησης αν τελικά ο εμβολιασμός για τα μέλη των κοινοτήτων τους θα είναι υποχρεωτικός. Στην περίπτωση που αυτό δεν αποφασιστεί, θα ξεκινήσουν με έλεγχο αλλά και τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

Η ανησυχία των ειδικών από την αλματώδη διασπορά του κοροναϊού και της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, είναι έκδηλη.

«Όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1500-1800 σύντομα ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα ενώ στην επικράτεια πάνω από 3000 χιλιάδες ανάλογα τα τεστ που γίνονται» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαίδης. Παναγιωτόπουλος: Κανείς δεν είναι άτρωτος – «Δύσκολα αποφεύγεται ο ιός»

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας επεσήμανε ότι αυτή η ραγδαία διασπορά μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 4.000 κρούσματα σύντομα.

Όπως εξήγησε, αυτό που βλέπουν από τα λύματα και το δίκτυο επιδημιολογίας δειγμάτων του ΕΟΔΥ είναι ότι σε όλη την επικράτεια υπάρχει απότομή σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου σε αυτά ειδικά σε περιοχές όπως την Κρήτη, την Αττική την Πελοπόννησο, τα Γιάννενα, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, Αλεξανδρούπολη κλπ. Εμβολιασμένος γιατρός που νοσηλεύεται με κοροναϊό εξηγεί γιατί πρέπει να εμβολιαστούν οι νέοι

«Η αύξηση του ιικού φορτίου ειδικά στην Αττική είναι εντυπωσιακή μέσα σε 4 βδομάδες. Ξεκίνησε με το ποσοστό του 25% η αύξηση και καταλήξαμε η αύξηση από βδομάδα σε βδομάδα να είναι πάνω από 220% (μέσα σε 3 βδομάδες). Φαίνεται ότι το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, εξελίσσεται πολύ γρήγορα η διάδοση αυτή ενώ από την γονιδιωματική ανάλυση φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δ έχει επικρατήσει πολύ γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε», ανέφερε στον ΣΚΑΪ.

Και πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, εξελίσσεται πολύ γρήγορα η διάδοση αυτή ενώ από την γονιδιωματική ανάλυση φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δ έχει επικρατήσει πολύ γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε».