Αρχαία Ολυμπία – Ολονύχτια μάχη να κρατηθεί η πυρκαγιά μακριά από τις εγκαταστάσεις

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ στην περιοχή βρίσκεται από χθες Τετάρτη το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Ολονύχτια μάχη»

Οπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, «δίνεται ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μέχρι το πρωί, όταν θα ξεκινήσουν να επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, «στην περιοχή υπάρχει άπνοια», και «έχουν φθάσει και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν επίσης φθάσει «κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο».

Ακόμη, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι «μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή Λάλα, καίγοντας δασική έκταση, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές».

«Τείχος»

Γύρω από την Αρχαία Ολυμπία έχει στηθεί «τείχος» από πυροσβέστες, οχήματα και σκαπτικά που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη.

Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί και το προληπτικό σύστημα πυρασφάλειας του χώρου αλλά όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι αυτό δεν μπορεί να σταματήσει τις φλόγες εφόσον μπουν στον αρχαιολογικό χώρο.

«Ο,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται επί τόπου.

Επίσης, σημείωσε ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».


Κόκκινος ο ουρανός πάνω από την Αρχαία Ολυμπία (φωτογραφία Eurokinissi)

Σύμφωνα με το tempo24, λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ, το πύρινο μέτωπο ξεπερνούσε τα 5 χιλιόμετρα.

Εκτεταμένο μπλακ άουτ

Στην περιοχή έγινε εκτεταμένο μπλακ άουτ από τις 22.30, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τον συντονισμό στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Σύμφωνα με το ilialive, από τη φωτιά κάηκε κομβικό σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί λόγω της φωτιάς σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Επίσης, λόγω των έκτακτων συνθηκών στην Αρχαία Ολυμπία εξ αιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας θα μετακινηθεί, με απόφαση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Οπως δήλωσε ο Γιάννης Καρβέλης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για τη συγκεκριμένη απόφαση, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

«Στο νοσοκομείο του Πύργου»

Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ, «έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΚΑΒ ώστε οτιδήποτε προκύψει, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Πύργου».

Παράλληλα, ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «είναι ενήμερο το υπουργείο Υγείας για όλες τις ενέργειες και βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια».

«Επτά πυρκαγιές ταυτόχρονα στην Ηλεία»

Αναφορικά με τη φωτιά στην Ηλεία, είπε πως εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα επτά πυρκαγιές. Στις 08:03, στις 08:24, στις 11:39, στις 12:55, στις 13:03, στις 14:42 και στις 16:29.

Ακόμα, εξήγησε ότι πραγματοποιούνται συνεχώς εκκενώσεις οικισμών, ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε το μέτωπο να περιοριστεί στο Πελόπιο. Επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, ομάδα drone του Πυροσβεστικού, το Beriev 200, ελικόπτερα και αεροσκάφη. Εστάλησαν σειρά μηνυμάτων για εκκένωση οικισμών.