Φωτιές – Μάχη για την αρχαία Ολυμπία – Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα σε Εύβοια και Μεσσηνία

Υπό πύρινη πολιορκία, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα, με τις φωτιές να ξεφυτρώνουν σε διάφορες περιοχές και τους πυροσβέστες να δίνουν τιτάνια μάχη για να τις τιθασεύσουν.

Μέχρι αυτή την ώρα μαίνονται οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε βόρεια Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία, με τους κατοίκους να ζουν άλλη μία νύχτα θρίλερ.

Στην Αρχαία Ολυμπία, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, συνεχίζουν τη μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που προς το παρόν δεν απειλούνται.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση και στο μέτωπο της βόρειας Εύβοιας όπου στις Ροβιές, στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης από θαλάσσης, καθώς εκατοντάδες κάτοικοι και παραθεριστές εγκατέλειψαν άρον άρον την περιοχή μέσα σε ένα εφιαλτικό σκηνικό.

Ανησυχητικό είναι και το μέτωπο της φωτιάς στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Κάτω Μέλπειας πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα οι αρχές να εκκενώσουν έξι κοινότητες. Η φωτιά που επεκτάθηκε αστραπιαία, έφτασε στο Διαβολίτσι.

Αρχαία Ολυμπία

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν σήμερα το πρωί οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να το κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και η φωτιά απομακρύνθηκε από την Ολυμπιακή Ακαδημία και το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας και κατευθύνθηκε προς το Ξενοδοχείο Αμαλία και την περιοχή Μιράκα για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από χθες το απόγευμα.

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις νερού εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τα οποία αναμένεται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στο έργο της πυρόσβεσης.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη, περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν επίσης φθάσει «κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο».

Στην περιοχή βρίσκεται από χθες Τετάρτη το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Εκτεταμένο μπλακ άουτ

Γύρω από την Αρχαία Ολυμπία έχει στηθεί «τείχος» από πυροσβέστες, οχήματα και σκαπτικά που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη.

Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί και το προληπτικό σύστημα πυρασφάλειας του χώρου αλλά όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι αυτό δεν μπορεί να σταματήσει τις φλόγες εφόσον μπουν στον αρχαιολογικό χώρο.

«Ο,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται επί τόπου.

Επίσης, σημείωσε ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».

Στην περιοχή έγινε εκτεταμένο μπλακ άουτ από τις 22.30, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τον συντονισμό στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Σύμφωνα με το ilialive, από τη φωτιά κάηκε κομβικό σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί λόγω της φωτιάς σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Επίσης, λόγω των έκτακτων συνθηκών στην Αρχαία Ολυμπία εξ αιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας θα μετακινηθεί, με απόφαση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά.