Τσαβούσογλου: Συνάντηση με Μπλίνκεν στις ΗΠΑ – Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την Ουκρανία

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 18 Μαΐου, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών θα συζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο Στρατηγικός Μηχανισμός που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, οι δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στους τομείς συνεργασίας και θα δοθεί έμφαση στην επίλυση των διαφωνιών.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT που επικαλείται διπλωματικές πηγές, η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ενδέχεται μάλιστα να υπάρξει συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο ομάδας επαφής για την ανθρωπιστική βοήθεια. Η Άγκυρα συμμετέχει στη διαμεσολαβητική διαδικασία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για την κατάπαυση κατάπαυσης του πυρός.

Τις επόμενες ημέρες τεχνικές συναντήσεις

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η διαπραγματευτική διαδικασία συνεχίζεται όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Εκτιμώντας ότι η κατάσταση στο πεδίο χειροτερεύει, καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση, οι πηγές επέστησαν την προσοχή σε μια σημαντική συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Σημειώνουν δε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πρόταση για τη δημιουργία μιας ανθρωπιστικής ομάδας επαφής.

“Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας, Ουκρανίας και Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να συνεχιστούν σε αυτό το πλαίσιο τις επόμενες ημέρες. Μπορούν να πραγματοποιηθούν τεχνικές συναντήσεις μεταξύ των μερών” σημειώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές που επέστησαν την προσοχή στις εγγυήσεις ασφαλείας που αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι συνομιλίες με τις πέντε χώρες – μόνιμα μέλη του ΟΗΕ χώρες συνεχίζονται.

Οι μη κατονομαζόμενες διπλωματικές πηγές αξιολόγησαν επίσης τη νέα περίοδο στις σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου. Θεωρούν ότι ενδέχεται να υπάρξουν συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο μετά τις συναντήσεις των δύο χωρών σε επίπεδο υφυπουργών.