Τουρκία: Νέα παιχνίδια αναγνώρισης του ψευδοκράτους μέσω Γκάμπιας

Τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς θα ανταποδώσει την επίσκεψη στην Γκάμπια, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, λέγοντας πως μέχρι αυτή να πραγματοποιηθεί θα γίνει προετοιμασία για την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της αφρικανικής χώρας και του ψευδοκράτους.

Σε αρμονία με την Τουρκία

Oπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση για την επίσκεψη προχθές στο ψευδοκράτος του αντιπροέδρου της Γκάμπιας, Μπαντάρα Τζουφ, και τη συνάντηση που είχαν (φωτογραφία, επάνω, από το Twitter), ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστηρίζει ότι είναι μια ένδειξη πως η νέα πολιτική που προωθεί σε πλήρη αρμονία με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία για την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού «λαού», αρχίζει να γίνεται αποδεκτή στη διεθνή κοινότητα.

Δείτε ακόμα – Κατεχόμενα: Δύο κράτη με κοινό νόμισμα θέλει η Τουρκία – Απόφαση για εμπόριο μόνο με λίρες

Θεωρεί ως ιδιαίτερης σημασίας ότι αυτή η επίσκεψη έγινε μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου καθώς και την πρόσκληση που του απηύθυνε ν’ ανταποδώσει (την επίσκεψη).

«Πριν από αυτή την επίσκεψη, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες μετά την Πρωτοχρονιά, οι τεχνικές μας αντιπροσωπείες και τα αρμόδια υπουργεία θα συνάψουν μνημόνιο κατανόησης πραγματοποιώντας τις απαραίτητες προεργασίες για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων σε τομείς συνεργασίας» αναφέρει ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Κατά τον κ. Τατάρ, δίδεται μεγάλη σημασία στις επαφές του ψευδοκράτους με τη διεθνή κοινότητα.

«Βασίζεται στις πραγματικότητες»

«Οσοι ευνοούν την ελληνοκυπριακή πλευρά να εκπροσωπεί αδίκως ολόκληρο το νησί με το τεχνητό καθεστώς που δημιουργήθηκε μετά την εκδίωξή μας με τη βία των όπλων από την εταιρική Δημοκρατία που ιδρύθηκε με την ανάδειξη των κεκτημένων μας δικαιωμάτων, αφυπνίστηκαν τώρα με το όραμα που θέσαμε με την εκλογή μας στην προεδρία, το οποίο βασίζεται στις πραγματικότητες», ισχυρίστηκε.

Αυτή την περίοδο απαντούνε δυνατά, συνέχισε, σε τετελεσμένα γεγονότα που τους εμποδίζουν ακόμη και να συμμετέχουν εκεί όπου συζητούνται θέματα σχετικά με την Κύπρο.

Επανέλαβε επίσης ότι θεωρεί ορόσημο την έκκληση Ερντογάν από τη ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Εχει τελειώσει η περίοδος όπου το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού και της Κύπρου αφήνονταν μόνο στη συναίνεση της ελληνοκυπριακής πλευράς». Υπενθύμισε δε ότι αμέσως μετά την έκκληση του τούρκου προέδρου το ψευδοκράτος έγινε αποδεκτό «με το συνταγματικό του όνομα» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με το καθεστώς παρατηρητή.

«Κλιμακώνουν την ένταση»

Προκειμένου ν’ αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς που υπάρχει στον τουρκοκυπριακό «λαό», κι’ έτσι να δημιουργήσουμε μια σχέση συνεργασίας μεταξύ «των δύο υφιστάμενων κρατών στο νησί», δεσμευόμαστε στη νέα μας πολιτική, την οποία δηλώσαμε σ’ όλο τον κόσμο, σε πλήρη ομοφωνία με την μητέρα πατρίδα Τουρκία, στη Γενεύη, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ.

Αντί η ελληνοκυπριακή πλευρά ν’ απαντήσει θετικά στην πρόταση λύσης του, είπε, συνέχισε τις μονομερείς δραστηριότητες και τους εξοπλισμούς που κλιμακώνουν την ένταση.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι προσδοκεί από άλλες χώρες, ιδιαίτερα τον ΟΗΕ και την ΕΕ, να προειδοποιήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά για την «απαιτούμενη κεκτημένη μας ισότητα» και να «εξαναγκάσουν σε επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώς».

«Στον δρόμο για αναγνώριση»

Με τίτλο «Η Γκάμπια στον δρόμο για αναγνώριση της τδβκ», η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ γράφει ότι ο αντιπρόεδρος της Γκάμπιας μετά από επαφές στην Αγκυρα πήγε στα κατεχόμενα και συνάντησε τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αξιωματούχος της Γκάμπιας πήγε στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου «ως καλή χειρονομία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ, ο αντιπρόεδρος της Γκάμπιας είπε στον Ερσίν Τατάρ ότι θέλουν ν’ αναπτύξουν τις εκπαιδευτικές και τουριστικές τους σχέσεις και ότι δεν έχει σημασία τι λένε οι άλλοι.

Ο Τατάρ από την πλευρά του δήλωσε στη Γενί Σαφάκ ότι είναι μια εξέλιξη που τους χαροποιεί και ευχαρίστησε τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Εξηγήσεις ζήτησε ο Κασουλίδης

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης συζήτησε το Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις σε συναντήσεις του με τους ομολόγους του από το Καζακστάν, Mukhtar Tleuberdi, και το Ουζμπεκιστάν, Vladimir Norov, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Λοτζ της Πολωνίας για την υπουργική σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Δελτίο Τύπου από το κυπριακό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι δύο χώρες είναι μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών και συμμετείχαν στην πρόσφατη σύνοδο του οργανισμού στη Σαμαρκάνδη.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Κασουλίδη με τους δύο υπουργούς, βρέθηκε η απόφαση του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών για τροποποίηση του καταστατικού του προκειμένου το κατοχικό καθεστώς να γίνει δεκτό ως παρατηρητής.

Οι δύο υπουργοί επισήμαναν ότι η στάση των κρατών τους διέπεται από την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό στην κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία όλων των κρατών και κατ’ επέκταση και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα δύο κράτη καταδικάζουν κάθε αποσχιστική ενέργεια και μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας καθώς ανησυχούν και για ενδεχόμενες προεκτάσεις που κάτι τέτοιο θα είχε και στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, αναφέρει το Δελτίο Τύπου.

«Οσα ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν, συνάδουν με το γεγονός ότι εκκρεμεί η κύρωση της τροποποίησης του καταστατικού του οργανισμού ώστε να γίνονται δεκτές ως παρατηρητές και οντότητες. Ταυτόχρονα, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πράξη αναγνώρισης του ψευδοκράτους», σημειώνεται.

Ανάπτυξη διμερών σχέσεων

Στα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Καζακστάν, ο κ. Κασουλίδης και ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν, συμφώνησαν να εντείνουν την προσπάθεια για συνομολόγηση διμερών συμφωνιών σε σειρά θεμάτων και να προχωρήσουν με πολιτικές διαβουλεύσεις.

Επίσης, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε μελλοντικό εκατέρωθεν άνοιγμα Γενικών Προξενείων υπό την προϋπόθεση αεροπορικής διασύνδεσης Κύπρου-Καζακστάν με απευθείας πτήσεις.

Στη συνομιλία του με τον Ουζμπέκο ομόλογο του, κ. Norov, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην πρόθεση για ανάπτυξη διαλόγου πολιτικών διαβουλεύσεων και καθορισμό πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Πηγή: politis.com.cy