Εύα Καϊλή: Τι θα πει να κερδίσει την αποφυλάκισή της – Στην αντεπίθεση οΤαραμπέλα μετά την ομολογία Παντσέρι

Ξεκινά σε λίγο η διαδικασία ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου που θα αποφανθεί αν η Εύα Καϊλή θα αφεθεί προσωρινά ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή θα παραμείνει προφυλακισμένη έως τη διεξαγωγή της δίκης της για το Qatargate.

Στη δικαστική αίθουσα,  βρίσκονται οι δύο δικηγόροι της, Αντρέ Ριζόπουλος και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, όπως και ο διερμηνέας της, την ώρα που νέα δεδομένα, δημιουργεί η απόφαση του φερομένου ως εγκεφάλου, Αντόνιο Παντσέρι, να συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές δίνοντας αναλυτικά ονόματα και διευθύνσεις όλων των εμπλεκόμενων, με αντάλλαγμα ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.

Πώς θα επιχειρήσει η Καϊλή να κερδίσει την αποφυλάκισή της

Μετά την είδηση ότι ο Παντσέρι αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Αρχές,  ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, απαντώντας στην ερώτηση, αν αυτό αλλάζει κάτι ως προς τη γραμμή υπεράσπισής της, σημείωσε ότι  «η  Εύα Καϊλή θα δηλώσει αθώα και θα δώσει μάχη για να αποδείξει την αθωότητά της».

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής, αναμένεται να υποστηρίξει ότι δε γνώριζε τίποτα για τη βαλίτσα και τα χρήματα και ότι δεν έχει καμία σχέση με το κύκλωμα διαφθοράς. Μένει πλέον να φανεί αν η εισαγγελία θα επηρεαστεί με τη συνεργασία του Παντσέρι με τις βελγικές Αρχές και τι έχει ήδη πει.

Το κλίμα πάντως φέρεται ότι είναι αρνητικό για την ίδια.

Σε ποιους ομολόγησε ότι έδωσε χρήματα ο Παντσέρι

Ο Αντόνιο Παντσέρι, κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, έκανε συμφωνία με την βελγική δικαιοσύνη βάσει της οποίας δεσμεύεται να δώσει πληροφορίες στους ανακριτές με αντάλλαγμα την επιβολή μειωμένης ποινής φυλάκισης. Πρόκειται για καθεστώς «προστατευόμενου μάρτυρα», αντίστοιχου με το ισχύον στην πρακτική κατά της Μαφίας στην Ιταλία.

Με το μνημόνιο συνεργασίας με την εισαγγελία του Βελγίου που υπέγραψε ο Παντσέρι, δεσμεύεται να καταθέσει όλα όσα ξέρει για το δίκτυο δωροληψίας που είχε στηθεί στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου.

«Ο κ. Παντσέρι εμπλέκεται, δεν το αρνείται. Ο άνθρωπος αυτός έχει καταστραφεί. Πρέπει να ομολογήσει όλα όσα ξέρει και για όσους εμπλέκονται, την οργάνωση που δημιουργήθηκε και το οικονομικό δίκτυο που είχε αναπτυχθεί» δήλωσε ο δικηγόρος του.

«Eδινα τα χρήματα στον Ταραμπέλα σε διαφορετικά σημεία. Τα χρήματα ήταν σε χάρτινες σακούλες. Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια. Η επαφή γινόταν κυρίως από μένα και ορισμένες φορές από τον Τζόρτζι. Κάθε φορά του δίναμε 20.000 ευρώ» ανέφερε ο κ. Παντσέρι, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Πρόσθεσε, δε ότι «οι επόμενες ανακρίσεις του Παντσέρι αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, με μυστικές συναντήσεις» και ότι «πέρα από το ότι η ποινή του θα μειωθεί στον ένα χρόνο φυλάκισης, πέτυχε αυτό που ήθελε, να μην αποκρύψει τίποτα από όλο αυτόν το φάκελλο».

Στην αντεπίθεση ο Ταραμπέλα

Απο την πλευρά του, στην αντεπίθεση περνάει ο βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, που κατηγορήθηκε από τον Παντσέρι ότι του κατέβαλε «120.000 έως 140.00 ευρώ», σύμφωνα με την εφημερίδα L’ Echo.

Ο Ταραμπέλα, την άρση της ασυλίας του οποίου έχει ζητήσει η δικαιοσύνη στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλώνει αθώος και καταγγέλλει την ομολογία ενός βασικού υπόπτου προς υπεράσπιση ιδίου συμφέροντος, με ηλεκτρονικό του μήνυμα προς την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .

Ο Μαρκ Ταραμπέλα αποκλείσθηκε χθες από την ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο διαρκεί η έρευνα.

«Μέχρι σήμερα εξακολουθώ να μην έχω το δικαίωμα να υπερασπισθώ τον εαυτό μου. Δηλώνω και θα δηλώνω αθώος. Δεν έλαβα ποτέ χρήματα ή δώρα με αντάλλαγμα τις πολιτικές μου απόψεις», σημειώνει.

«Κρίνομαι από την κοινή γνώμη ή από ορισμένους συναδέλφους μου με βάση δημοσιεύματα του Τύπου ή την ομολογία προς υπεράσπιση ίδιων συμφερόντων φυλακισμένων, ομολογία που όπως φαίνεται μεταβλήθηκε στο πέρασμα του χρόνου, αντίθετα με την δική μου θέση», γράφει.

Η κατοικία του Μαρκ Ταραμπέλα στη περιοχή της Λιέγης έχει ερευνηθεί από τις 10 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της έρευνας, αλλά δεν βρέθηκαν μετρητά.

Αρνήθηκε την κλήση στην επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αποφανθεί για τα αιτήματα άρσης ασυλίας του Μαρκ Ταραμπέλα και του άλλου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή, του Ιταλού Αντρέα Κοτσολίνο, που διαβιβάσθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου από την βελγική δικαιοσύνη. Σύμφωνα το ΑΜΠΕ, που επικαλείται με κοινοβουλευτική πηγή, η Επιτροπή είχε την πρόθεση να καλέσει τον Ταραμπέλα για ακρόαση την Τρίτη.

Ο ίδιος αρνήθηκε την κλήση εξηγώντας ότι δεν θα μιλήσει στον Τύπο ή οποιονδήποτε άλλον πριν μιλήσει στις δικαστικές αρχές, οι οποίες είναι οι μόνες που είναι σε θέση να εγγυηθούν την ποιότητα και την αμεροληψία της διαδικασίας.

«Θεωρώ εξ άλλου ότι το θέμα της άρσης της ασυλίας μου δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης…πρέπει, φυσικά, να αρθεί».