Χαμόγελα για τις δυο μητέρες που βρέθηκαν σε ΜΕΘ μετά από επιπλοκές από φάρμακο

Ευχάριστα είναι τα νέα για την υγεία των δύο γυναικών που πριν από λίγες μέρες εισήχθησαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Βενιζελείου μετά από επιπλοκές από φάρμακο που πήραν κατά τη διάρκεια του τοκετού, που επρόκειτο να γίνει με τοπική αναισθησία, σε ιδιωτική κλινική στο Ηράκλειο.

Η 27χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ αποσωληνώθηκε σήμερα και εντός της ημέρας θα μεταφερθεί στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου. Κατά τη διάρκεια της γέννησης του πρώτου της παιδιού, παρουσίασε έντονη φαγούρα στο σώμα, σπασμούς και δυσκολία στην αναπνοή. Αμέσως της χορηγήθηκε ολική νάρκωση και ολοκληρώθηκε ο τοκετός με καισαρική τομή. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου διασωληνώθηκε, ωστόσο σήμερα είναι σε εξαιρετική κατάσταση, σύμφωνα με το διευθυντή της ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Γεωργόπουλο.

Ίδια ακριβώς αντίδραση είχε μία μέρα μετά και μια 32χρονη γυναίκα την ώρα που έφερνε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της στην ίδια κλινική. Η γυναίκα παρουσίασε ακριβώς τα ίδια συμπτώματα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο όπου επίσης εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μπήκε σε καταστολή καθώς παρουσίαζε επίμονες επιληπτικές κρίσεις. Σήμερα αναμένεται και εκείνη να μεταφερθεί στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου, αφού η υγεία της έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση.

Σύμφωνα με το δικηγόρο της 28χρονης, Γιώργο Κοκοσάλη, ο οποίος κατέθεσε χθες μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, δεν φαίνεται να υπήρξε ιατρική αμέλεια, καθώς οι δύο γυναίκες γέννησαν με διαφορετικό μαιευτήρα και διαφορετικό αναισθησιολόγο. Και στις δύο περιπτώσεις όμως χρησιμοποιήθηκε το ίδιο φάρμακο για την τοπική αναισθησία. Οπότε, σύμφωνα με τον ίδιο, “είτε ενοχοποιείται το φάρμακο, είτε η συγκεκριμένη παρτίδα. Δεν αποκλείεται όμως να έγινε και λάθος στη χορήγηση, καθώς το φάρμακο αυτό μοιάζει καταπληκτικά με άλλο φάρμακο”.

Από την πλευρά της ιδιωτικής κλινικής δεν έχει γίνει καμία δήλωση ή γραπτή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, την ίδια αντίδραση παρουσίασε στο ίδιο φάρμακο άλλη μια γυναίκα σε κλινική της Αθήνας, κάτι που ισχυροποιεί την πιθανότητα να πρόκειται για ελαττωματική παρτίδα. “Αυτό είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στην αναισθησιολογία και δεν είχε δημιουργήσει μέχρι τώρα προβλήματα”, είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής τη ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ανέστης Κιούλπαλης.

Και οι δυο γυναίκες έφεραν στον κόσμο δύο υγιέστατα αγοράκια.