ΗΒ: Κρίσιμη αύξηση κρουσμάτων – Σε γενικό lockdown οδηγείται η χώρα

Ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Το ΗΒ βρίσκεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει την κατά το μέγιστο δυνατό διάθεση και χορήγηση των εμβολίων καθώς τα κρούσματα αυξάνουν καθημερινά και το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.

Τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο έως την Δευτέρα πλησίασαν τις 60.000 (58.784) με σχεδόν 50% αύξηση τις τελευταίες 7 μέρες, ενώ οι θάνατοι σε επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τους 407 το τελευταίο 24ωρο με μία αύξηση σχεδόν 21% το τελευταίο επταήμερο. Την ίδια αύξηση είχε και το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία. Η Σκοτία ήδη ανακοίνωσε γενικό lockdown από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έως τις 31 Ιανουαρίου προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη αυστηρότερα μέτρα στις 8 το βράδι της Δευτέρας τοπική ώρα. Κάλεσε δε, σε έκτακτη σύγκλιση της βουλής αύριο το πρωί ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των κοινοτήτων εκλιπαρεί τους βουλευτές να αποφύγουν τη φυσική τους παρουσία στο παλάτι του Ουέστμινστερ έδρα των βουλευτικών σωμάτων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ κάλεσε σε γενικό lockdown όπως του Μαρτίου με κλείσιμο των σχολείων ενώ ο δήμαρχος του Λονδίνου πρότεινε να διεξάγονται ανιχνευτικά τεστ και να μπαίνουν σε καραντίνα έως το πιθανά αρνητικό αποτέλεσμα τους όλοι οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες στη βρετανική πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ δημοσκόπηση της YouGov δείχνει ότι το εντυπωσιακό ποσοστό του 79% των πολιτών υποστηρίζουν γενικό lockdown.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης/ΑστραΖένεκα άρχισε να διατίθεται, με έναν 82χρονο, να είναι το πρώτο άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε την πρώτη δόση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Churchill της Οξφόρδης. Προς το παρόν μόνο νοσοκομεία και ιατρεία χορηγούν το εμβόλιο ωστόσο ο στρατός έχει λάβει εντολή να ετοιμάσει αθλητικά στάδια και συνεδριακά κέντρα σε εμβολιαστικά κέντρα. Η κυβέρνηση έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Οξφόρδης-ΑστραΖένεκα, με τα 40 εκατομμύρια από αυτά να χορηγούνται σύμφωνα με τον σχεδιασμό μέχρι τον Μάρτιο.

Πέρα από την ηλικία, οι εργαζόμενοι του βρετανικού συστήματος υγείας και οι τρόφιμοι σε οίκους φροντίδας έχουν προτεραιότητα, ακολουθούμενοι από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας και, στη συνέχεια, τους εργαζόμενους σε κρίσιμες θέσεις και τους εκπαιδευτικούς.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο στόχος είναι να εμβολιάζονται δύο εκατομμύρια άνθρωποι την εβδομάδα, που αναγνωρίζεται ευρέως ως ο ελάχιστος αριθμός εάν τα πιο ευάλωτα άτομα στην κοινωνία λάβουν τουλάχιστον μία δόση των νέων εμβολίων μέχρι τα τέλη Μαρτίου.